Srpski tehnički list

| = 04 ==

држава врши претходне радове само гато, да би могла | гим предузимачима. Свакојако изгледа да државна упратачно да каже како да се дотична линија сагради, па | ва унаточ унутарњим немирима стално ради на прода' експлоатацију ипак уступи американским или дру- | ширењу азијатских пруга.

Ман]. 6: инв" ' ФАБРИКАЦИЈА И УПОТРЕБА КАЗЕИНА.

— Мидустријска хемија ; Познато је џа је средњи са став млека ово: _ Индустријска фабрикација извршује се методама, Масло 3,2 хоје се разликују међу собом према томе, какав ка-

Албуминоидних материја или казеина 5, зеин хоће да се добије.

Лактозе или млечног шећера 4,8 За растворљив казеин који се употребљује за Различитих соли Ол храну или у лекарству, употребљује се сирћетна ки| · Воде 87.6. селина, или још боље, оставља се да се млеко само Укупно 100,0.____ од себе коагулише услед млечне ферментације. Казеин

Дуго се разликовао, с једне стране, албумин који | који се употребљује у индустрији добија се мећући улази у састав млека у средњеј сразмери 1,,7/, и, с | млеко, са кога је скинута павлака, у велике каце или | друге стране, казеин у сразмери 3%/,; али М. Писјаих | га коагулишу било киселином било сирењем. | је расветлио то питање, доказавши да нормално млеко садржи само једну албуминоидну материју, казеум или казеин, и да су све друге, које је назначио велики бро! хемичара, казеин у разним ступњевима растворен. М. Оисјапх је експерименталним путем доказао да је казеин у млеку у три разна стања: 1-во Суспензовани казецн: онај који сеу миру таложи из млека затвореног у Пастеровом балону сачуваном од спољашњег додира. |

Казеин добијен помоћу сиришта служи за фабрикацију најразноврснијих предмета (чешљева, дршке за пера. ножева за хартију, стругалица, игала итд.) звани сајајиће. Казеин коагулисан киселином служи већином за прављење лепка.

Растворљив казвин намењен за храну, У ступији, коју смо учинили“) о користима од споредних производа млечне индустрије, показали смо резултате фабрикације хранљивих материја основаних на казеину названих: казеон, нутроза, глобон, еуказен, са| натоген. Да напоменемо сада још једну, плазмон, фор| миран доиста из казеина и из нуклео — албумина млека.

2-то Колопдални казеин онај који приликом ди- | ализе, не може да прође кроз порозни порцелански цилиндар, већ остаје суспензован у течности. !

3-ће Растворени казеин: онај који приликом диализе пролази кроз порцулански цилиндар. |

За модерно прављење масла извлачи се маст из | млека. Из остатка, који се зове Ја-естете (млеко са.

За добијање плазмона, казеин се сталожи из млека, из кога је извучена маст малом количином сирћетне киселине, при том, главни фосфати, као и

| пи љ ; већина нуклео-албумина остају у комбинацији са какога је скинута повлака или рефњ-јаћ (мало млеко) у у

; зеином. Казеин се опере, механички измеша са натри-

успело се да се извуче албуминоидна материја или ка- | 1 [ зеин, чија је употреба из дана у дан већа јум карбонатом. Ова со, са којом је казеин примитивно био комбинован у млеку, враћа га у првобитно

После испитивања, које је учинило Министарство У етан стање телвници и утевено) ; е. Остаје још само Привреде, корисна употреба казеина морала се поја- о Даје 5] у

вити у-Америци; у тој земљи млечна индустрија је прво | киселини, | задала бриге. У сједињеним државама је постојала ин- Плазмон се готово са свим Растоћра у млакој пустриска млекарница, која је производила дневно | ВОДИ додајући опалишућу течност, која тешко пролази више од 5000 кгр. казеина. кроз филтар и која тешко коагулише при врењу. До-

давањем слабе сирћетне киселине, ова течност јако убрзава казеин, растворљив у вишку киселине и у раствору натријум карбоната. То су особине млечног казеина. Раствор плазмона понаша се у врелом раствору као

Из Америке је ова индустрија прешла у Немачку, Холандију, затим у Белгију. Те земље'употребљују данас велике количине казеина. Француска почиње само да корисно примењује овај производ; међутим је његова потрошња у Француској више од 600.000 кгр. го- | и само млеко: надима се при кључању, има мирис и

; дишње. по мало укус млека, и покрива се, ако се кључање | У лабораторијама казеин се овако справља: продужи, танком нерастворљивом кожицом, као што Млеко ослобођено масних материја остави се на миру | је и код млека. . двадесет и четири часа, затим се дода сумпорне кисе- Састав плазмона, онаквог какав се данас добија лине која убрзава таложење казеина, казвин се опере, | за потрошњу, ово је: прокува се са натријум корбонатом који га раставља. Вода Па "Мале количине масти које остану у млеку пењу се на Казеина (већином растворен). 1 5В површину. Одлије се остатак, убрза се стварање ка- Масних тела ; 1,8

зеина додавањем киселине, испере се водом, затим алкохолом и етром. 1) Види Сбше СтуЏ +. ХРУТ Ме 21 стр. 334.