Srpski tehnički list

_ раца 2.30 м. Крила паралелна са осовином пута. Мал-

на 120.000 м. т. ј. за 180.00 м.“ мање, Неправилно | је тражити од предузимача, да он и тако смањену количину изврши по исту цену, коју је ставио за прво-. битних 300.000 мг, е Отступања на мање од 20—30"/, могу се још и ставити предузимачу на терет, али више за цело не. За мањкове преко тога процента послодавацје дужан

на тражење предузимачево, да призна и плати извесну |

накнаду.

Овако се практикује одавно у другом свету, па

зато ће бити на своме месту ако се слична мера буде примењивала и у нас.

Члан 8, стилизсван ј. доста неразумљиво, што ће мо у следећем да објаснимо. | |

Први став члана. 8-0ог који гласи, „Више или мање израђеног посла не сме бити без писмене наредбе надзорног инжењера, за које наредбе мора постојати предходно одобрење министра грађевина“ не исказује у ствари оно што се може бити хтело рећи.

Кад имамо на уму, да је надзорни инжењер она |

29 —

зласт са којом предузимач непосредно општи, онда се по себи разуме, да предузимач не може имати ни дужност ни право, да се уверава да ли надзорни инжењер издаје своје наредбе на основи добивених налога од стране надлежног министра или на други који начин — и зато је тај став без интереса за предузимача.

Контролу над надз. инжењером има да врши надлежно одељење министарства, за чији се рачун граћевина подиже. |

И зато би први став члана 8. могао да гласи:

„Само по писменој наредби надзорног инжењера, пре-

дузимач ће смети одступати од плана и предрачуна и израђивати мање или више посла.“

Овим је прецизована дужност предузимачева.

Све што јег предвиђено чланом 8. може изостати, јер се тамо помињу дужности и права надзорног инжењера, која би се могла правилником боље и опширније одредити, те због тога и не спадају у услове за лицитацију, који се искључиво тичу пријамника посла.

(Овршиће се) Н.М.

Наши технички радови

Звездански тунел на км 9--550 пруге Параћин— Зајечар пробијен је ових дана. Тунел је дугачак 310 метара и делимично је у правој линији а делимично у,кривини од 100 мет. радијуса.

Обележавање осовине и пробијање галерије ишло је од крајева ка средини тунела. На средини тунела осовине су се размимоишле само за 3 сантиметра. Надзорни инжињер на овој деоници био је г. Светезар Аранђеловић. КО.

„Нов зидан мост у Барајеву, на путу Липовица— Ваган, саграђен је ових дана по пројекту инжењера г. Вит. Рајића. Предузимач Милан Неготинац из Београда. +

Свод сегментаст. Распон 8. М. Стрелица 1.60 М. Ширина свода б.о М. Ширина између ограде Зар Мо Конструктивна висина 4.30 м. Фундирано на бетонској плочи дебљине 1,30 м. са „60 ком. растових шипова пречника 30 см, без оплате. Дубина темеља испод мале воде 2.00 М; дебљина свода: у темену Ооо м; у раменима 0.80.М. Сводно камење из целих комада. Дебљина стубова у ножици, над бетоном 2,50 м., код бо-

тер од домаћег роман цемента. Камен за зидање употребљен --- кречњак слатко-водне формације (: 5155Масзег —Мизеће! — Ка!к) из барајевских мајдана. Погодбена сума износи 18700.00 дин. Извршен за 100 радних дана. ј Ћије,

Нова школа у Даросави срезу колубар-

ском, округа београдског —- гради се у режији по про-

јекту архитехсте г. Драгут. Њорђевића. Надзорни ин- износи 14.000.00 динара.

жињер г. Јов. ЂЊ. Симеоновић виши инжењер. Предра-

чунска сума, без грађевинарског материјала · 15.600,90

динара. Покривена површина 324.00 м = Зидање до ви-

сине сокла гранитом из даросавачких мајдана. Зидање

приземља циглом из Даросаве. Кровна конструкција од растове и букове грађе. | ЈИ НС

Гвоздени мост преко Лукавице код Лазаревца. Биће ових дана довршен доњи строј по пројекту инжењера г. Вит. Рајића. Предузимач Милан Неготинац из Београда.

Чист распон моста 15.69 мет. један отвор. Ширина стубова 7.00м. Ширина патоса 5.390 м. Конструктивна висина 4.20 мет. Фундирање извршено на бетонској плочи дебљине 1.60 и без шипова, а са буковом оплатом; на дубини 1.909 М. испод мале воде. Дебљина стубова у ножици, над бетоном, 2.106 м.,; дебљина при врху (код лежишног камена) 1.380 м.

За тесанике и полутесанике употребљен гранит врло добре каквоће из брајковачких мајдана. За испуну такође гранит исте каквоће али из лукавичких мајдана. Малтер од портланд цемента раљског.

За израду биће употребљено 60 радних дана.

Погодбена сума износи: 18.700.00 динара.

Кеће'б. Нову школску зграду у Вел. Иванчи, срезу космајском, окр. београдског -- гради општина.

велико иваначка у сопственој режији под надзором вишег инжењера г. Гргура Миленковића.

Предрачунска сума, без грађевинског материјала, Јо.