Srpski tehnički list

— 9

који имају квалификације инжењера или архитекта по овом закону; ну и за њих важе одредбе изложене у првом ставу овога члана и закона.

Члан 47.

Исто тако Министар Грађевина може примити у државну службу као неуказ:ле техничаре, цртаче и дијурнисте и оне, који су само практични техничари а са годишњом платом до 2000 динара.

Члан 48.

Министар Грађевина на основи одобренога буџета одређује:

а, Додатак грађевинским техничким чиновницима при државним инспекцијама и секцијама у име накнаде подвозних трошкова; а дневницу добијају по закону о трошковима управних власти и њихових служитеља; и

6, Особену награду техничком особљу кад оно врши техничке послове на терену или при каквој грађевини или за какву нарочито корисну службу.

Чл. 49.

6. Годилање плате административном

особљу јесу:

1, Правном референту П1! класе 5000., П класе 5500. Т класе 6000 динара.

8., Благајнику Ш класе +000., ПО класе 4500, Т класе 5000 динара, |

8., Секретарима и књиговођама У класе 2.500., ГУ класе 9.800., 11 класе 3300, П класе 3600., [ класе 4000 динара.

А, административним чиновницима У класе 1800., ТУ класе 2100. Ш класе 2400., П класе 2700., [1 класе 3000 динара

5. Писарима, експедитору и архивару ТУ класе 1308., 11 класе 1608, П класе

· 1908., Т класе 9908 динара.

6. Практикантима и осталим званичницима највећа је плата 1500 дин. на годину. Услови за административно особље.

Правни референт може постати онај, који поред свршеног правног Факултета има још и 12 година указне службе.

Све административно особље поставља се и унапређује Краљевим указом на предлог Министра Грађевина.

Члан 50.

Периодске повишице инжењера иархитокта означене у 44. члану овога закона у. живаће само они инжењери и архитекте, који своју службу врше ревносно, верно и поуздано, који нису земаљским судовима суђени ни осуђени за прљава дела и који нису "одани пороцима.

Министар Грађевина, овлашћује се, да у почетку сваке године огласи, коме се од

инжењера и архитеката прошла година не може урачунати за периодску повишицу, и у исто време известити га о томе решењем, у коме ће навести узроке таквом свом решењу.

Против овог решења Министра Грађевина има места жалби Државном Савету у року од 15 дана по саопштењу решења. Решење Државног Савета извршно је.

Члан 51.

Ни један државни инжењер или архитекта не може бити отпуштен из државне олужбејбез пресуде дисциплинарног и осталих судова, нити пензионисан пре навршене 60. године живота; само у случају болести, ако на дужност не долази више од годину дана, како прописује закон о чиновницима грађанског реда, или ако се комисијом од три државна лекара, коју образује Министар Грађевина, докаже, да је толико оболео, да своју дужност неможе вршити успешно, може се ставити у пенсију ако је навршио 10 г. указне службе, у противном, отпушта се из исте са давањем издржања у путу милости до 30 /, од плате, коју је као последњу уживао.

Државни технички испит. Члан 52.

Право на полагање овога испита имају сви они техничари који могу бити подинжењери или подархитекте по овоме закону, а који поред тога по свршеној школи, имају трогодишњу праксу.

Овај испит полаже се пред одбором од пет члапова а по правилима и програму, који прописује Министар Грађевина, за сваку грађевинску струку. Председника и чланове овога одбора, који морају имати квалификације инжењера-архитекта по овоме закону, поставља Министар Грађевина, на, годину дана.

Овај испит полажу кандидати у "месецима марту и априлу сваке године а пријављују се за испит најдаље до 1 јанузра исте године.

Члан 54.

Ко положи државни технички испит дОбија диплому за инжењера оне струке из које је испит положио или за архитекта; а ко на овом испиту падне има право да га још два пута понови у току пет година по полагању првога испита.

Инжењера има по струци:

а) грађевинских

6) саобраћајних

в) машинских

г) електротехничких, и

А) техничко-прпивредних.

Диплому о положеноме испиту издаје испитни одбор а оверава је Министар Грађевина .