Srpski tehnički list

== 7199 —

них станица за посматрање, које су послужиле, да се утврди правац главне галерије у тунелу. Оба улаза у тунел, леже у кривинама, па да се избегне грешка у траси, било је потребно да се продужи ван тунела правац праве линије тунелове осе, помоћу двеју малих галерија кроз које је права линија обележавана. Да се веже стална станица за посматрање у Бригу морало се прећи преко реке Роне, и том приликом употребљена је жица од инваре у дужини од 72 метра, а за њено затезање довољан је био тег од 20 килограма.

Премеравања извршена у оба правца дала су

резутате, који су се врло добро подударали, разлика је била мања. од Ош 003. Дужина тунела износи тачно 19.75511.52,

Додајемо, да су 1905 године вршена опажања односно теже, и нађено је, да дна бива, наравно, све мања што се дубље улази у тунел. Но. ово опадање је спорије са стране Брига, због дејства које има склол брдовитог ланца, који се придодаје дејству Монте Леоне, који се налази непосредњо над тунелом.

Н.М.

Нов члан удружења. На месном скупу Удружења Орп. Инжењ. и Архитекта одржаном 14. децем. 1906. год. примљен је за редовног члана Удружења г. Петар Гачић архитект из Београда.

Налдрмисање улица у Пироту. Господин Министар Грађевина одобрио је, да се по пројекту окр. инжењ. г. Ст. Маринковића, може саградити нова и претрести стара калдрма у ул железничкој, Краљ Милутиновој, Краљ Александровој, Књаз Михајловој и на пазарском тргу у Пироту.

Предрачунска је сума за овај посао 48247,81 динара а исплатиће се из калдрмиског фонда,

(течај. На основу одлуке окр. скупштине од 24. септембра ове године и одлуке окр. одбора округа пожаревачког од 30. новембра ове године, окружни одбор објављује, да је округу пожаревачком потребан један самоуправни инжењер.

Услови су ови:

Кандидат мора имати по закону услове за. окружног инжењера. Уговор између одбора и инжењера закључиће се за три године од дана закључења уговора.

Плата инжењера по споразуму до 4800 динара, а додатак на попутину до 2400 динара.

Кандидати који би желели да се ове службе приме, нека се са доказима о квалификацији јаве окружном одбору најдаље до 1. јануара 1907. године.

Из канцеларије окружног одбора окр. пожаревачког, 1. декембра, 1906. год. у Пожаревцу.

Израда пута у Овчарско-Кабларској клисури“ део од Турчинове Главе до Букве извршиће се по пројекту окр. инжењ. г. М. 3. Протића.

Предрачунска је сума 3109,6а дин, а исплатиће се из фонда Овчарско-Кабларске бање.

Разбијање стена од Кта. 27,457 до ктп. 28.820 на среском путу Краљево—Каона — Ивањица извршиће се по пројекту г. М. Јовановића инжењ. Мин. Грађевина.

Предрачунска је цена 1243,27 дин. а исплатиће се из приреза среза Драгачевског.

Проширење окружног пута Г. Милановац--Рудник—Шаторња код „Гробова“ и спроћу Даговића кућа извртиће се по пројекту окр. инжењ, г, М. Пљевљакушића.

Предрачунска је сума 2278,55 дин.

Личне вести

Уважена оставка. Госп. Стевану Д. Губеревцу инжењеру. П. кл. Мин. Грађевина уважена је оставка, коју је поднео на државну службу.

Г. Губеревцу је раније било оглашено место за упражњено, али је Државни Савет поништио ту одлуку Госп. Министра Грабевина, те је сада уважена

оставка.

Ка ЕУ А БРЕ

Произвођење и пренос музичких звука помоћу електрицитета. Пренос музичких гласова на даљину помоћу ми-

крофона има тај недостатак, што услед више бројних

трансформација наступа поремећеност у. таласању. Услед тога, губи се не само у лепоти звука него и у верном преносу његовом. Сем тога, звуци стижу много ослабљени, тако да их пријемник само тада може распознати, ако слушалице држи на ушима, чиме се знатно смањује уживање у музици.

Др. Кахил, Севоро-Американац, покушава да тај недостатак одклони. Његов поступак састоји се у глав-

номе у томе, што се музички звуци не производе музичким инструментима него чисто електричним путем ; по: моћу апарата за производњу наизменичних струја, он доставља произведене струје разне фреквенције у жицу спроводницу. |

3 Колико врста звука треба да се пренесу, толико је апарата за производњу наизменичних струја. Сваки од ових у вези је са једним контактом, а сви контакти спојени су на једној подлози снабдевеној диркама, (клавијатура) тако, да кад се притисне извесна дирка, одговарајући апарат за производњу наизменичне струје,