Srpski tehnički list

-= =

меље. Тада се вероватпо не би могао десити случај да се нпр. крај дунавског изливника, израђен на 1 деоници, слеже знатно према глави изливника, која је доцније рађена и фундирана на шиповима, а услед тога ће се морати крпити пукотине и у исто време смањивати пад и величина попречног профила на крају изливника.

Да би смо показали колико су предузимачи имали одрешене руке да раде шта хоће изнећемо овај случај: месеца августа прошле године предузимач ЈУ деонице поднесе пробе једне партије раљског портланд цемента. Одсек упути пробе технолошком институту Универзитета и резултат истих био је да цемент не одговара прописаним условима, да је брзо везујући и да је од нехомогеног материјала, јер пробе узете са врха средине и дна магацина показују велику неправилност. На основу тога надзорни инжењер не допусти употребу таквог цемента. Предузимач почне овом рђавом цементу додавати по нешто доброг беочинског цемента, али му надзорни инжењер забрани и такав рад као неправилан и повуче све надзорнике са деонице. Одсек за канализацију после неког колебања забрани такође писмено предузимачу даљи рад, али овај у место да обустави рад и жали се суду као што прописују услови, извести актом суд да ће он рад продужити и даље а да захтева да комисија која прегледа канале реши овај спор. Суду место да забрани предузимачу израду без надзора одређује прво некакву нову стручну комисију, да испита, да ли се мешани цемент може употребљавати за справљење бетона. Пробом се нашло да оне партије

цемента послате технолошком институту кад су измешане задовољавају у главном све захтеве који се траже од портланд-цемента, само та мешавина није могла издржати т. з. Пат— пробу (постојаност на већим температурама) која је такође условима прописана.“ После овога комисија за пријем канала доноси одлуку, да пошто се према извештају стручне комисије мешавина од цемента показала као добра, изузимајући једино особину постојаности бетона на већој температури,

# Ако би се збиља показао овај проналазак технолошког института, каотачан и у пракси остварљив, да се од једног брзовезујућег цемента, који се не може употребити простим додатком доброг портланд цемента и мешањем може добити цемент добре каквоће, онда ћеово имати огромне важности за индустрију цемента, пошто више у ствари на пијацу неће моћи доћи цемент, који не одговара условима !

Д. Б.

а како је и сама констатовала вађењем коцки да је бетон у израђеним каналима „добар“; то прима предузимачима без надзора израђене канале, само предлаже, да се за исте гаранција повећа на дупли број година, ако се и калаудирајућа комисија сложи с тим, пошто је предузимач поступио противно

_ условима. Суд је овакав предлог усвојио и

један велики део посла, извршен без икаквог надзора, примљен је и ако је сваком непристрасном читаоцу јасно да је оваквим једним решењем посредним путем стављено до знања и надзорним инжењерима и Одсеку, да они треба да буду прости аутомати који ће само потписивати предузимачима обрачуне и ситуације !

Да ли се нпр. може замислити да ће послови бити изведени како треба кад предузимачи могу да наређују својим радницима да не слушају ничије наредбе, као што се десио случај баш пре неки дан да су раденици одговорили најпре надзорном инжењеру, за тим шефу Одсека за канализацију кад су им забрањивали непрописан рад: да њих плаћа предузимач и да ће им он плаћати и онда ако какав рђав посао морадну вадити из земље !

Надзор на до сада извршеним радовима није код свију деоница био онакав, какав би требао да буде. Општина треба нарочито да обрати пажњу на помоћно особље — надзорнике, јер је инжењерима нарочито код великих и раштрканих деоница немогуће да истовремено контролишу све радове. За надзорнике би требало бирати школоване и савесне занатлије па ма исти и немали нарочитих заслуга за ову или ону партизанску групу. О раду свега надзорнога особља требало би бар у будуће да више воде рачуна и Одсек и Суд па и Одбор општински.

Да завршимо. Ма да нам је из личног искуства познато да није увек пробитачно износити отворено своје мишљење о јавним пословима, да увек боље пролазе оне опортунисте, који се праве да ништа не виде и држе се начела: нек' идс како иде, — ипак смо сматрали и у овој прилици да је потребно да се у једном стручном листу поведе говор о тако важном питању за Београд, као што је канализација. На ову одлуку нарочито нас је подстакло и мишљење великог броја инжењера из Београда, нарочито старијих колега, са којима смо имали прилике да разговарамо о канализацији и које се у главноме своди на то, да извођење београдске канализације није онакво какво би требало да буде.