Srpski tehnički list

— 178 —

Општинска посла.

Пре неколико година набавила је општина. 6еоградска Кудлицове решетке за сливнике на постојећим каналима. Одлика тих патентованих сливника јесте та, што две косе плоче стоје приљубљене једна за другу доњим крајем у води — једна врста сифона, а само под притиском и теретом уличне воде растављају сеи воду пропуштају у канале. Дакле, одлика је тих решветака, да смрдљиве гасове из канала не пропуштају на улицу.

У општини београдској нашао ее ноко, коме се

те Кудлицове решетке нису допале те их је допунио, али како. Додао им је једну гвогдеву вишку — году пирач, кад се решетке дигну, а кад се спусте овда тај подупирач пролази између двеју приљубљених плоча и раставља их, колико да смрдљиве гасове из канала пропусти на улицу.

На овај генијални начин модификован је Кудлицов патент у Београду. Не знамо да ли је ко и на ово узео патент, али ако га до сада није узео не мора га ни тражити, неће га нико подражавати. Б.

Вес ти.

Личне веети.

Решењем Госп. Министра Грађевина од 6. маја 1908. год. 3716 г. Влад. П. Митровић инжењер друге класе при Дирекцији Орп. Држ. Железница премештен је за инжењера исте класе у грађев. одељак при начелству окр Крагујевачког.

Указом Њ. Б. Краља од 80. априла 1908. год, оглашени су за срвске:

1 Пут, који ће се саградити од Алексинца преко села Трњана до везе са окр. путем Мрамор Ђунис;

2. Пут који ће се саградити од Власотинада до Црне Траве.

Указом Њ. В. Краља од 3. маја 1908. г. оглашени су за среске:

1. Пут, који ће се саградити од окр. пута Ваљево — Ужице, преко Каменитовца, Драчића, Заруба, Равања, Мратишића, Пријездића. Крчмара и Брежђа до везе са окр. путем Београд— Маљен— Пожега;

2. Пут, који ће се саградити од Умке преко В. Моштанице, Мељака, Баћевца, Лесковца и Соколова до везе се окр: путем Београд — Лазаревац,

Дрвени мост на Ловачкој реци на окр. путу Ваљево— Осечина ~ Лозница, оправиће се ове год. по пројекту г. Л. Зивића.

Предрачунска је сума 1728,48 дин.

Оправка мостова у Топчидеру извршиће се овог лета по предрачуну в. инжењера г. Т. Марјановића. Предрачунска је сума 1841,22 дин.

Дрвени патос на гвозденом мосту преко Беде _Реке на путу Зајечар — Д. Милановац, саградиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. В. Здравковића. Предрачунска је сума 26072,90 дин.

Дева дрвена моста. на Рибници у Брежђу и на Бањи на окр. путу Ваљево—Чачак, оправиће се ове год по пројекту самоуправног инжењера г. Л. Зивића,

Предрачунска је сума 1440,64 дин.

Нове грађевине у Београду

Од поднетих и прегледаних планова Управа града Београда одобрила је да могу подићи нове грађевине.

Доброслав Нешић, столар у Драчкој ул. бр. 5:

Персида Станковић, на Обилићевом Венцу бр. 30

Василика Мандрина, у Каменичкој ул бр. 15

Тих. Т. Тошић, надзорник београд водовода у Катанићевој ул. бр. 8.

Марко ПШредраговић, у Махензијевој ул, бр. 18. Лука Живић, у Солунској ул. бр. 27.

Милева Т. Николајевић, у Кнев Милетиној ул. 28. Грађење школске зграде у Чајетини, ]уступљено је Милораду Т. Мићићу, предуз. из Ужица, за 19999 динара, ниже од предрачунске суме за 1729:87 дин. или 7,96", о трошку школске општине.

Грађење ср. зграде за порвско одељоње, пошту и телеграф у Влад. Хану уступљено је Цветану Антићу предуз. из Стубља за 14484 дин. ниже од предрачунске суме за 280:08 д. или 1,98%, плаћа срез.

Оправка среске зграде у Параћину, уступљена је Василију Милосављевићу пред. за 1268 д. ниже од предрачунске суме за 43:63 дич. или 8,09%/%. Плаћа грез.

Грађење зиданог пропуста на путу Омедерево—Палавка код Боговина, уступљено је Михајилу Милијевићу предуз. за суму 4040 дин. ниже од предрачунске суме за 79:48 дин. или 1,98%/. Плаћа срез.

Грађење каменог пропуста, на путу Смедерево—Паланка, код Влашког дола, уступљено је Михајлу Милијевићу пред. за 3511 дин. ниже од предра| чунске суме за 66:75. дин: или 1,87%/,· Плаћа срез.

Број

и. Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Мампојловић, начелник;Минист. Финансија у пенз, Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 18 Штампарија К. Грегорића и Друга— Београд. Узун Миркова 4.