Srpski tehnički list

— 266 —

Када се овој суми од 1245 000, дин. дода још најмање 109/, за разне евентуалности, нарочито при фундирању мостова и др. онда ће радови, без горњег строја и возног материјала, изнети окр. 1370 000,00 дин. т. ј. 620'000,0о динара више, но по првом предрачуну или 82.66%.

_ Пошто се сав персонал на грађењу плаћа из кредита одређеног буџетом за грађење нових желез тица, то ће се коштање ове пруге повећати најмање са 120 000,00 динара, ако се радови могу довршити још за годину дана. Ако ли се радови буду продужили још, онда ће се ова сума такође повећати. Ако ову суму додамо суми, која ће се добити при дефинитивном обрачуну т. ј. суми од !370000, динара то значи, да ће ова 42 Км. жељезнице „стати 1500 000,00 динара, без горњег строја и возног материјала или 35000, дин по Км.

ХИ Вредност израђеног посла.

Вредност израђеног посла и свију ап ровизнонмана на целој прузи, по последњој ситуацији за Јуни, износи окрулго 300 000,о0 динара.

Ако се узме, да ће пруга стати, по дефинитивном обрачуну, 1370 000, динара, то значи, да је од целокупних радова до сада готово нешто више од једне петине.

Нас инжењере у првом реду интересују последња два питања: коштање пруге и време за које ће бити пруга готова.

У штампи су јавно претресана ова питања и док су, неки органи јавности доказивали, да ће се 600 Км. железница моћи израдити са 30000 000, динара и за две године, други су доказивали да се. 600 Км. никако не могу израдити са 30 милиона динира и да ће за грађење ових 600 Км, бити потребно најмање 5 година.

Као што се јасно види ови последњи су били потпуно у праву.

Јер из изложенога упоргђења предрачуна са дефинитивним обрачуном јасно се види, да ће ова пруга стати за 1002, т. ј. два пута скупље, него што је предвиђено по првобитном предрачуну.

Исто тако стоји и са временом.

Јер, ако се узме, да је на прузи рађено интензивно у месецима: Септембру, Октобру, Новембру, Марту, Априлу, Мају и Јуну, дакле свега седам месеци и за тих седам месеци израђено свега једна петина ра-

дова, онда знамо да ће остатак пруге бити готов за 28 месеци, т. ј, при салањој интензивности радова, могу се радови око доњег строја довршити у најбољем случају тек концем 1909. године.

Како је од великог интереса и за нас инжењере, а и за осталу јавност, знати и за остале пруге: колики је бис првобитан предрачун, колико пак износи предрачун, рађен на основи детаљних пројеката, као и то: колику вредност износе до сада извршени радови на појединим пругама — то би требале колеге и са осталих пруга, ла даду ове

податке читаоцима Српског Техничког Листа, | Јуна 1908. Аразђеловац Ј. Вид.

0 реформи хаше железничке таршифе

(наставак)

Овим су многи тарифни ставови смањени. Сем тога задржали су редуковане цене транспорта од станице до станице које су постојале други опет редуковани ставови отпали су као непотребни услед тога, што је усвојен став класе 11.

Увеуене су најзад специјалне тарифе за извесне продукте од нарочитог народно-економског значаја. И то: 1) за помагање агрикултуре и индустрије,

2) за сузбијање страних производа у појединим окрузима и пределима;

3) зарад потпомагања немачке трговине противу стране, нарочито на морским пристаништима ;

4) зарад потпомагања немачког саобраћаја у утакмици са страним прометом по воденим путовима и железницама.

За дрво усвојен тони и километру.

је тарифни став 3 пфенига по

За угаљ у провинцијама: рајнској и витфалско имају нарочити прописи, За транспорт угља важи став 2,2 пфенига по тонском километру и манипулационе таксе :

0,6 марака по тони за даљину до 10 км.

Це ИН 0,8 " "у и » 21—30. , 09 7. снови тапизо КЕ 40 се Пре ИВА На 1,1 „ о ин „ |: 51——60 1,2 „ пета гета роба

За даљине преко 100 км. тарифни став за угаљ истоветан је с тарифним ставом за класу 11.

Сви су ови ставови знатно нижи но они који су дотле владали у Источној Пруској за време приватних

друштава и зато је и наступило смањење прлхода у