Srpski tehnički list

— 832 —

воде кондензују се помоћу апарата за хлађење који је као левак уметнут у поклопац дотичног суда. Тако кондензоване паре прикупе се у олук испод апарата за хлађење и одводе изван суда у коме се врши загревање и кондензација.

Кафа услед кофеина који у себи садржи, а при прекомерној употреби из дана у дан врло штетно упливише на функције нервног системи срца и стомака. И Кофеин је алколоид, који као хемијски чист препарат образује беле, као свила сјање кристале који не одају никакав мирис а готово немају никаква укуса, а узети у великим дозама дејствују као врло јак отров. Других састојака који би производили физиолошка дејства има у кафи у тако малој мери, да не може бити говора о штетности по здравље. — Дуготрајно пијење кафе —- хронично —- може услед кофеина да изазове знатне поремећаје у здрављу човека. Тако се јављају неврастенија, главобоља, несвестица, слабост срца, несаница и сливни симптоми. По мишљењу Етап(ле]-овом многа обољевања срца код којих нису оболеле срчане одушке, хипертрофија срца, зарастање крвних судова у сало и калцинисање артерија, долазе махом од непрестаног и прекомерног пијења кафе.

Кад не узмемо у обзир многе природне сурогате кофеине,— кафе, без кофеина > о. којима се задуго није ништа знало, да ли су то особите врсте или су само питолочки производи арапске кафе било је умесно да се што више ради на сузбијању употребе праве кафе на тај начин, што ће се произвести сурогати који имају изглед укус и аролну кафе, али које у исти мах немају и штетно дејство кофеина, или на тај начин што ће се кафи што потпуније одузети кофеин, не крнећи тиме остале и добре и корисне особине кафине.

Као сурогати кафе, замена кафе, употребљавали су многе биљне плодове. Али већина тих сурогата није нашла опште примене, јер већина нема укус сличан укусу кафе и недостаје им моћ надражавања нерава коју кафа има а ова моћ зависи од количине у кафи те је према томе неће имати ни кафа (без кофеина. При оцени доброте каквог сурог та кафе има да се цени укус, количина шећера и количина екстрактивних материја интензист црнила. Пр-ма овоме прво место заузима међ сурогатима пржена смоква а за тим мешавине цихарије, смокве и репе и најзад чиста цихорија (цигура) Кафа од јечма (сладе) и кафа од жира имају мање шећера у себи и мање екстрактивних кафиних материја. А много других сурогата треба као штетне по здравље просто одбацити.

Чудко је да је многим сурогатима вештачки додаван кофеин, што наравно чини да такав сурогат не

кофеина

као и

ваља.

Друга метога чишћења кафе од кофеина такође је знатан напредак. Акционарско друштво за трговину с кефом у Чермену на најпростији начин одузима кафи кофеин готово са свим; а при томе јој не одузима о-

втале драгоцене састојке. Нарочито остаје у тако преправљене кафе етарско уље и кафени танин. Сирову кафу, пошто се очисти, мећу у судове за разлагање кофеина. Ту се под упливом паре под напоном кофеинсхе соли — нарочито и на првом месту кофеинска талинова со—“разлаже а у исти мах се прилрема чврста и дебела кора кафених зрна за приступ материја ко-

јима се врши екстрахирање као што су: хлороформ, етар, бензол и т. д. Тесћијзеће ВипазећацХе 35. 1908. (наставиће се) Ј.

Администрација.

Из једног извештаја о просецању путова кулуком.

ЏШитање о замени кулука, као да је већ скинуто с дневног реда. Судећи по онај општој заинтересозаности инжењера и јавног мњења као и осталих меродавних Фактора, изгледало је, да је с овим питањем једном рашчишћено. СОпремљен пројекат законеки прегледан је у државном“ савету, оцењен и дато о њему мишљење. Још само народној скупштини да се поднесе предлог и настане; да се исти што пре реши, па би

једном и ово корисно питање било решено. Али ово ше намеђусобне партијске размирице нису дале да се

деље ма шта о томе решава. Како ће се по утврђеном споразуму ове године само најхитнија питања и предлози решавати у овој скупи тин. сесији, а све друго оставити за нову екупштину, па после ове, кад опет дођу на ред; то је врло вероватно, да ће и овај заковски пројекат о путовима остати још дуго у архиви.

Да би наши позвани чиниоци били ма колико у-

познати са применом кулука, у колико им то до сада није било познато, изнећомо им извод из једног, званичног извештаја која је један окр. инжењер поднео своме начелетву. Из овога извешћа видеће сваки, који није имао посла са кулук о м, какву муку муче инжењери окр. којима је суђено да се још са том преживелом установом морају борити. Из овог извештаја, изнећемо само најглавнија места. Пошто се у извештају ређа прво колико је у којој општини дошло метара да просече пута и где је којој дошла деоница но реду, тачка 2. гласи:

„Према наредбама које је начелник срески издао општиаским судовима на дан 12. ов. м. треба ли су сви преседвици доћи на линију, те да примени своје деонице разделе на села, те да се 18 и 14 ов. м. по цео дан ради на путу са људима. Међутим председници нису сви дошли овога дана: неки нису никако ни до лазили, као; (ређају се њихова имена), него су послали кметове. Ови су цео дан 19-ог само провели у долењу деоница на свела и поједине кулучаре. Тек 14:07