Srpski tehnički list

Као што се на Волги због великих трошкова одустало од подизања стабилних грађевина за регулисање, тако се и на Мисисипи више пута при“ ступало батеровању, да би се помогло пловидби; па чак и у случајевима кад је ова помоћ била и пролазна. По извештају ЕсКегзоп-овом ипак се дешавало, да се једаред избагеровани прокоп одржи за све време малог водостања, или да се корито, које се при великој води потпуно заспе, при опадењу воде, само од себе опет отвори природном снагом воде. Даље показало се ван сваке сумње да се повољна и потребна дубина корита за пловидбу на Мисисипи при свима водостањима може одржавати помоћу багера са испирањем. Средњи трошкови багеровања крећу се од 193 до 93:5 пфенига по кубном метру, при томе је материјал код багера који су просечно на сат багеровали око 1000 9, спирањем транспортован кроз цеви на даљину од 300 метара.

(наставиће се)

Како да се предупреди препуњавање наших трамваја.

Познато је, да се свакодневно у извесне часове, а празничним данима скоро редовно, толики број путника тиска око трамвајских кола да их све кондуктер несме примити, иначе би се огрешио о пропис према коме је број путника тачно ограничен за сваки колски простор. |

Против тога прописа врши се ипак свакодневно зато што се публика не даје ограничавати у слободном кретању своме и „кондуктер је немоћан да се са успехом опире навали публике.

То се исто дешава и у Северној Америци држави по најслободоумнијој=— и заинтересовани су саветовали шта да чине те да се помогне тако несносном стању.

Резултат је саветовања био, као једини и најпрактичнији, да се трамвајско друштво принуди да вазда ставља публици на расположење онолики број вагона колико је потребно да се саобраћај савлада.

Држимо да би се по овој формули могло ну Београду решити ово саобраћајно питање.

Н. М.

Књижевност

и

Хртами зројки агећнекшт а шлепуги У Ктајоузкој сезкет. Изишао је број 7. с овом садржином: 1). Нипка Е: Неколике мисли о дренажама,; 2). Тађотзку Ј: Покретне бране (продужење;) 3). Стек [.: Чишћење вароши као надлежност општинске

А ==

техничке службе; 4.) Белешке: Електро-технички преглед ; хидро-технички преглед. Разне вести: Организација интернационалне техничке уније. — Одлуке ц. к, занатлијског суда. — Објава патената Смесице : јапански универзитет у Токију · Грађевинарска изложба у Берлину; Продуктивност појединих држава на пољу проналаска; Порекло бетона. — Општинске вести: Нове месне и споредне пруге у земљама ческе круновине. Грађевинарске вести и лицитације. Ј.

Мајези ћтуаакога Фтизфуа татита | атпеја и Таотеђи. бод. ХХХ—1909. Добили смо први број 1909. године с овим садржајем : Регулаторне радње на потоку Салцаху. Течај за поуку о рибарству у Веграму код Трајскирхена у Аустрији. О покуша има сузбијања прашине на путовима. Нижа електро техничка школа. Јубиларна изложба трговачке и обртне коморе прашке, године 1908. Друштвене вијести. Књижевност : рецензије и прикази. Различито. Наредба у погледу овлашћења цивилних техничара у својству геодета и грађевинских инжењера. Устројење високе техничке школе у Загребу. Регулација Драве од Марибора до штајерско-хрватске границе. Импрегнисање дрва раствором нишадора. Искоришћавање сунчане силе. Искоришћавање сировог уља у Галицији. Велике електричне централе (Менке типјате) Стечај за израду пројекта за школу. Лицитација. Нашим члановима на знање.

Ј:

Седмиченљ Листљ бугарског иижењерско архитектанског друштва у Софији изашао је из штампе број 5. за ову годину са овом садржином : Ја Трансформациона станица (за електричну струју) на Софијској жел. станици. Електро-инжењер Авцијев. 2. Нова организација у техничком оделењу Софијске општине. К. Николов. 3., Разно: а. Вести из друштва, 6., Вести из друштвене управе. И 4., Огласи.

И 6. број овога листа изашао је са овом садржином : 1., Претплатницима (месечна публикација листа престаје, а остаје само седмична). 2., Међународно Удружење за конгресе о друмовима. КОХ] 3. Модерна техника каменолома при пробијању железничких тунела. С. Величков. 4., Разно: Искоришћавање водене снаге у некојим државама. Ф. 5., Вести из друштва. И 6., Огласи.

но. Д.

БЕЛЕШКЕ.

Сијалица са кончићем од тунгстена. На једној од последњих седница електро-инжењера лондонских г. Ни; је држао предавање о напретку

|

>