Srpski tehnički list

па и

хидротехничко одељење на основу својих прикупљених података.

_ Немогућно је, држим, констатовати, на основи прикупљених података хидротехничког одељења тачне површине земљишта: које је вечито под водом; које је по месец до два сваке године под водом и које само по некад плави вода. А то су чињенице са којима треба, при оваким радовима тачније рачунати.

До сада су многи узимали, да би доказали огромну добит од исушења Мачве, да би се исушењем добило око 30 000 хектара употребљивог мачванског земљишта, које сада нема никакве вредности, те би се одмах добио капитал од 30 милиона динара, ако би се рачунало да би хектар тога земљишта стајао само 1000 динара, или да би се добила годишња рента око 3 милиона динара, ако би се рачунало, да би се приход томе земљ:ашту увеличао само са 100 динара по хектару.

Судећи пак по чланцима г. М. Јовановића у „Новом Времену“ та је површина земљишта око 20 000 хектара, а и то је разуме се, узето више од ока.

У пројекту законском, за исушење Мачве, ставља се, да приватни плаћају од хектара за трошкове амортизационе на утрошени капитал при грађењу и за трошкове одржавања разних извршених постројења за исушење и обезбеђење, а да округу " припадне све оно земљиште, које се добија при исушењу, а које није ничије.

Све су те количине као што се види неодређене, па не могу се ни одредити без ситуационог плана или тачније без катастра.

Рачунати пак са неодређеним количинама, др"жимо, да не би требало ни при доношењу каквих обичних правила а камо ли при доношењу закона.

Истина пројектовани законски предлог предвиђа да се катастар изради. Али како Каже се, да ће бити дужан окружни одбор округа подринског за време израде пројекта и за време извршења ових великих радова у Мачви, израдити катастар целе Мачве. Ко зна шта је катастар, а познаје и садашњу материјалну и ауторитативну моћ једног окружног одбора, па био тај и богатог подринског округа, неће тако лако то казати.

Да је тако лако доћи до “катастра, не би се наша држава већ толико година мучила са тим питањем; но би лако донела законску одлуку, да сваки окружни одбор "изради катастар свога округа па готова ствар. Али то сваки зна да је немогућно. Бар је немогућно да окружни одбор изврши катастар за оно време за које би требало да буду готови сви радови на обезбеђењу и исушењу Мачве, или, ако ти радови не би били готови док окружни одбор не би израдио катастар, онда вероватно не би никад ни били готови.

Даље се у законском пројекту наговештава, да ће окружни одбор округа подринског морати да прими на себе одржавање и експлоатисање извршених радова.

И то би било једно преоптерећење за окружни одбор. Било би управо тако, да би сви радови за извесан низ 'година били више мање упропашћени. Окружни су одбори у нас још нове функције. Још има људи, који не верују у његову егзистенцију. То се познаје и по уговорима које склапају са окружним одборима поједине личности. Увек се умеће у уговор по клаузула, шта ће бити ако се окружна самоуправа укине. Још су многи људи нервирани са кардиналним и честим променама наших основних институција — закона, те не верују у стабилност код нас,

Истина, слецијално окружни одбор округа подринског показао је, да може и велике послове радити. Ту је готово при свршетку грађење железнице од 60 километара. Али и ту се показало да је непрактично улазити као млад у тако велико предузеће. Показало се и то, да је с оне стране готово најмање помоћи, одакле се надало највећој.

Наше је друштво готово и необавештено о надлежности самоуправе и окружног одбора.

Па и сам г. М. Јовановић у једном чланку „Новог Времена“ вели, да окружни одбор мора из своје средине изабрати један ужи одбор, који ће вршити послове при одржавању и грађењу на ису-

шењу Мачве. Окружни одбор, као извршна власт окружне

скупштине састоји се свега из шри лица, и ваљада не може он бирати између себе још неки ужи

одбор. У осталом коси се и са принципима самоупра-

ве, кад би тако сваке године држава стављала, по своме нахођењу, по нешто у дужност окружном од“ бору и округу без питања окружне скупштине и расправе, да ли то много засеца у личне интересе

округа или не. У овом специјалном питању о Мачви, држим,

да би најпрактичније било, продужити рад наприкупљању техничких података и за израду детаљних планова, дакле почети радити катастар Мачве. Али тим да руководи хидротехничко одељење Министарства Нар. Привреде, као што је прикупило податке о висинским тачкама по Мачви и као што има за то и законског ослонца у новом закону о водама.

А у исто време продужити и ранији рад на подизању насипа поред Саве од Митровице до Шапца. Јер то двоје једно друго не искључује

Ради подизања тога насипа треба да Управа Фондова што пре одобри округу зајам у 500 000 дин, а и да у неколико прими Народна Скупштина предлог г. оке Марковића, посланика из Митровице .