Srpski tehnički list

иза: аш

а полупречник лењивости пресека у санти метрима, а количинама бг и оу задржимо првашње значење, онда по науци о еластичности постоји 0вај однос.

и ова сразмера. 5: бе =а: (а + с) из чега се тражена вредност за притисак на ивици добија да је:

ас па

бе |Е= са = (1 а) вз у | на см“

Ако је 06 "<< су онда је пресек штапа довољан и с обзиром на ексцентрично дејство силе. Свакојако је потребно нарочито израчунати: има ли пресек и жељену сигурност против извијања.

Још има да се напомене да и при срачунавању притиска на ивици није потребно одбијати рупе од закивака ако штап трпи само притиске.

5. 9 Притиснути штапови који се састоје само из једног угаоника.

Притиснути штапови који се састоји само из једног угаоника употребљују се већином за мање важне делове конструкција носилаца, као што су: спрегови противу ветра (диагонале) и андрејеви крстови (укрштене диагонале).

И ако су такви угаоници често учвршћени на пресечним тачкамасамо једнострано (сл. 11.). ипак је довољно, да се димензионисање изврши само с

_ обзиром на извијање; смисао извијања претпостав-

ља се при том увек управно на осу најмањег полупречника лењивости. Међутим, ако се поједини угаоници улатреве као штапови испуне главног носача, онда треба утврдити оба крила угаоникова (види сл. 12.) ; 5 10: О слободној дужини штапа.

Најважнија основна поставка за срачунавање штапова на извијање јесте тачна одредба дужине осе штапа /. тако зване „слободне дужине“ коју треба заменити у израз за јакоту против извијања.

При одредби слободне дужине неког штапа сем начина утврђења тог штапа за остале делове конструкције меродавна је и околност: да ли се штап укршта с другим штаповима и да ли је у пресечним тачкама чврсто спојен.

Конструктивни типови који се јављају у пракси могу се бар приближно упоредити с овим теоријским случајевима:

1). Штап је на оба краја тако утврђен, да је у случају деформације истина спречено да штап не пробије утврђење али није спречено окретање крајњег пресека штапа (сл. 18.),

Слободна дужина једнака је тад с дужином самог штапа т.ј. г== 8.

2). Штап је на оба краја тако утврђен, да је спречено и једно и друго (сл. 14.).

Слободна дужина једнака је у овом сдучају половини дужине штапа

3.) Штап је на једном крају утврђен онако како је означено у сл. 13. а на другом као што је у слици 14. (Б. сл. 15).

Слободна дужина једнака је 0,7 дужине штапа

Слободна дужина једнака је 0,7 дужине штапа; дакле 1== 0,7 10

4) Штап је утврђен само на једном крају, други му је крај слободно покретљив. (сл. 16.).

За слободну дужину треба узети двоструку

дужину штапа, дакле [= 20. 5. Штап је на оба краја усађен тако, да се мо-

же покретати али је на средини чврсто везан (сл..17.). За слободну дужину треба узети половину дужине штапа дакле | [о НЕ 6. Ако је штап на крајевима покретљив а по дужини на више места чврсто везан, онда за слободну дужину треба рачунати с р (сл. 18.) ако је дужина штапа подељена чврстим тачкама нар делова.

Конструктивно извршење притврђивања штапова као и укрсних тачака понајчешће је такво, да само делимице одговара теоријским претпоставкама и случајевима, и зато се вредности слободних дужина одређују с обзиром на дани специјални случај.

По овоме била би одредба слободне дужине понајважнији чинилац при срачунавању притиснутих штапова, — остављена више или мање правилној оцени конструктера.

Да би се овом недостатку доскочило, и да би при избору слободне дужине било јединства у по ступку, издају се ови прописи с погледом на случајеве који се јављају у пракси.

(Наставиће се)

Писмо Удружењу.

Удружењу Сриских Инжењера и Архишекша. Београд.

Овогодишња редовна скупштина акционара Раљске Фабрике цемента а у интересу потпомагања домаће индустрије цемента донела је одлуку, д награди сумом од 500.— дин. (пет стотина) ПИ бо. ље израђени темат о употреби ојачаног бетона (Вејоп агшее) при грађевинским конструкцијама у