Srpski tehnički list

— 237 —

У прописаним условима и њиховој разумној примени, деонични инжењер има да црпе сав слој ауторитет; и он ће га у њима, у истини, наћи, и довољно и брижљиво обележена,

Деонични инжењер дужан је, према свима онима са којима, по природи посла, долази у додир, да буде предусретљив, али не и сервилан, да своје понашање подеси према појединцима тако, да, остајући на висини једног држ вног органа, у свакога изазове ону меру распекта и уважења ко ја му, као таком, доликује, али у исти мах да свакој оправданој жељи и захтеву изиђе на сусрет.

Радећи према овим напред означеним принципима, деонични инжењер неће никада доћи у тај незавидан положај да се, за заштиту својег ауторитета и својих права, мора обраћати власти, било државној било општинској. Ако ипак до тога дође, он ће онда, свом тежином својега права, моћи и да му прибави заслужену сатисфакцију.

Деонични инжењер као експонет Грађевинске Секције, дужан је да у свему поступа по наређењима Секције и да буде веран тумач њезиних идеја и брижљив изводилац њезиних планова.

Он има, у оквиру датога му овлашћења, да све послове у својој деоници обавља на своју ру ку и по својем најбољем нахођењу и умењу. Разуме се да одговорност за нехат и за разнолике грешке, има пасти на њ' онако исто као што ће пра вична награда за марљив и успешан рад бити неминовна и брза.

Вештачки радови — објекти и разнолика постројења, — и ако се у њихово пројектовање уноси највиша мера техничких погодаба и других услова -— природа терена, нарочити захтеви саобраћајни и други — пројектују се ипак више мање а рпоп, пре почетка самог грађења. Отуда бива да су ти пројекти, којама је ц"љ солидност, хармонија, економија и т. д, често у многом погледу непотпуни.

Често опет рађени у хитњи, са мање брижљивости и пажње, поједини пројекти носе у себи, ако не конструктивних мана, оно грешака у котама (збир појединих кота, на пример, не одговара збирној коти) или немају довољно и свих потребних кота за обележавање и извршење њихово.

Потом догађа се да је неки објекат пројектован тако да реалан теренски профил, где објекат

има да дође, не одговара попречном профилу, у већини случајева срачунатом, према којем је про-

јекат израђен. Са тога бива да по неки пропуст, на пример, лебди у ваздуху или бива закопан у земљу.

Због свега овога деонични инжењер, пре него што приступи обележавању осовине једног објекта или другог којег посгројењл, мора да провери,

до најмањих ситница, сам пројекат и планове и

тек потпуно уверен у њихову исправност приступи:

ће обележавању осовине и предаји њиховој пре- . дузимачу или његову заступнику. Увек, пак, при том обележавању, деонични инжењер, пошто побије коље по подужној осовини. обележаванога објекта, увериће се на начин који он за најбољи нађе, да ли пројекат стоји у сагласности са тереном и да ли, на пример, коте дна пропуста, или другог којег објекта на улазу и излазу љњегову, на побивеном кољу, одговарају котама у пројекту обележеним. Не буде ли то случај, : пројекат . треба, у споразуму са Секцијом преправити и те-. рену саобразити. Па:

Фундирање објекта као што је: познато, од највећега је утицаја на солидност грађевине с“ јед: не и на скупоћу њезину с друге стране. у

Како је дубина фундамената у већине објеката, нарочито оних мањих, утврђена више мање а рпоп без сондаже, то је деонични инжењер дужан да обрати највећу пажњу да се, при копању сиђе на слој земље који пружа довољно отпорности за ношење грађевина, имајући у виду минималну дубину с погледом на замржњавање.

У сваком тежем случају фунлирања, деонични инжењер дужан је да потребне радове предузима тек по споразуму и одобрењу Секције.

Када су темељи ископани на потребну дубину и потпуно испланирани. деонични инжењер дужан је да, снимањем и нивелањем, утврди количину ископане масе. Ово нивглањг не треба вршити по попречним профилима, нарочито за незнатније објекте, већ снимањем обима ископане темељне ја-

ме и њезине средње дубине, тако како би рачунање кубатуре било што лакше.

Исто тако и при сваком другом мерењу извршених радова мора се водити рачуна о томе да начин мерења и обрачунавања и утрошено време на њих одговарају вредности посла.

Земљане радове чија је јединична цена мала мерити и обрачунавати простим, лаким и брзим методама, радове у стени мерити и обрачунавати с већом тачношћу, а још већу пажњу обратити при мерењу и обрачунавању скупљих радова зидања ит. д

Деонични инжењер мора особиту пажњу 06ратити на давање нагиба косинама усека да они одговарају чврстини материјала те да се избегну било излишни издаци, било доцнија опасна обур-

вавања за време саобраћаја. На само, пак, зидање темеља деонични инже-

њер мора обратити сву своју пажњу, јер, и ако је зидна маса у темељу скривена, ипак њу треба озидати са највећом обазривошћу и тако обезбедити солидност целе грађевине.

За време самога извршења појединих објеката и других радова, деонични инжењер дужан је да контролише правац осовина и висинских кота. Исто тако потребна обавештења и поуке деонични