Srpski tehnički list

Недостатци на новом мотору лађе 5. 7. МГ отклоњени су у овом међувремену, тако да ће се моћи, извршити лет за Диселдорф у најкраћем времену. Друштво Глаћтхеца Сезезасћан које се бави грађењем Парсевалових ваздушних лађа, такође је за ово време саградило једну нову лађу познате кон струкције без чврстога скелета, под знаком РМ, са којим је 2 јуна вршено прво пробно летење, и премда је лађу овом приликом изненадила олуја, ипак је се могла неоштећена вратити у своје склониште. Ова лађа има као год и раније саграђена, РУ, и старија војна лађа, РП, получврста крила ветреушке. За војску се гради сада иједна нова Парсевалова лађа, РШ, Балон има скругло 5700 м“ запремине, гондола је са два мотора укупне снаге 240 к. с. који покрећу две ветреушке и треба да произведу брзину од 16 мјзес,

1. 1. РИМ. (А.

Телеграфија без жица на ваздушним лађама. У француској су већ одавна чињени по кушаји да се безжична телеграфија уведе и код ваздушних лађа (ез Фпреађ!е) Тешкоћа је у томе што треба удесити да се не добију варнице нити излив струје такве природе да би се могао запалити водоник који струји из балона.

Антену овде замењује жица дугачка 100. до 900 метара, која се из гондоле опусти да виси. Потребна електрика добија се помоћу алтернатора уметнутог испод осовине једног витопера, крила. Алтернатор има снагу од 9—3 коња и у стању је да произведе електричне таласе потребне за телеграфасање кроз ваздух.

Пошто окретање крила произво јак шум употребљују се као примач место телефона понеки пут и справе са кохерером које исписују знаке.

Али су ле справе компликоване и врло њежне Мећутим код ваздушних лађа много је важније одашиљање вести но примање те се зато може задовољити и телефонским пријемником и ако смета шум од окретања крила.

Даљгна пренос : вести врло лако достиже 50 до 100 километара. А вести се могу примати се много веће даљине ако је телеграфска станица на земљи врло јака.

Целокупна тежина ове инсталације на вазду-

шном бролу износи 100 до 400 килограма, према |

јачини апарата. Ге беше СМИ

Ј

ВЕСТИ.

Грађевинарске вести

Оправка царинске зграде у В. Градишту уступљена је Јоци Селићу из В.'"Градишта за суму од 2010 дин.; ни «> од предраћунске суме за 84,41 дин. или 4,049.

Плаћа мин. фин.

Оправка пгринских зграда на Власини у окр. Врањском уступљена је Светозару Ранђеловићу, предуз. из Црне Траве, за 1860 дин.; ниже од предрачунске сумо за 135,65 д: или 6,380/..

Плаћа мин. фин ,

Оправка царинских зградау Ристовцу и Давидовцу, уступљено је Јордану Антићу. пред. из Врање за 1880 дин.; пиже од предрачунске суме за 382,29 д. или 16,84

Нов стални мост од 8 м. распона саградиће се ове год. преко Гостиначке реке на путу Ужи де — Косјерић — Ваљево км. 18,260, по пројекту окр инжењера г. Ф. Трифуновића.

Предрачунска је сума 10791,69 дин.

Нови срески пут. Указом Њ. В. Краља од 16 септем. ове год. оглашен је за срески нови пут, који ће се саградити, од среског пута: РавништеИзвор—Бурдимо—Околиште—Шестигабар — Јаловик Извор, испод села „Извора код реке Стубла, низ Изворску реку до састава са окр. путем Сврљиг –- Пандирало — Пирот, код села „Бело Иње“.

Нове зграде у Београду.

Управа града Београда одобрила је да могу подићи нове зграде: Трајко Стојановић у Цариградској ул. бр. 26 Сава бр. МА. груба Поповић у Делиградској ул. бр. 4. Милорад Радосављевић у Главашевој ул, бр. 7. Милева Анђелковић у Лаудановој ул. бр. 42. Јаков Давичо у Страхињића Бана ул. бр. 44. Браћа Савићи, новинари. у Коларчевој ул бр. Крста Ђурић у Кнез Даниловој ул. Ср. 22. Милан Банковић у Краља Милана ул. бр. 73. Милоје Благојевић у Дубровачкој ул. бр. 27. Драгиша Крсмановић у Сарајевској ул. бр. 83. Андра Ђурић у Хаџи Мелентијевој ул. бр. Илија Ђукановић у Принца Евгенија ул. бр. 3. Богдан Милосављевић у Цариградској ул. бр.

Ковачевић у Краља Александра ул.

ми и ОВИ Це а КЕ НИ ин Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Влад. ПЦ. Митровић ванр. професор Унивсрзи гета Одговорни уредник: Јефла Т. Стефановић редовни професор Универзитета Штампарија К Грегорића и Дрга — Београд