Srpski tehnički list

== (ВБ =

вијадукта ни усека, ни великих насипа, а насипи би могли бити сви од изврсног материјала (т. ј. од гљине цигљарске помешане са пескушом) насути, нити ту има у опште неких већих вештачких радова, сем једно 4 моста од 10—20 м. распона.

(наставиће се)

Канализација Београда

Извршивање приватних каналских инсталација.

При каналисању вароши, поред главних уличних канала, којима се прима и одводи како кишница тако и сва остала каналска нечистоћа исто је тако важно, ако не јоши важније, извршивање каналских инсталација на приватним имањима и њихово спајање с главним уличним каналима.

Према „Правилнику“. о спајању имања са уличним каналима, у Београду, све главне подужне уличне канале, као и попречне везе уличних олука и сливова, па најзад и спајање приватних имања од уличних канала па преко улице до границе имања, — извршује сама општина, о свом трошку. Каналске инсталације пак на самим приватним имањима извршују за то нарочито овлашћени инсталатери, под надзором одсека за канализацију, а коштање самих инсталација подносе дотични сопственици имања.

Општина Београдска до сада је извршила око 35 000 дужних метара главних уличних канала (бетонских и од цеви). На већем делу извршени су и улични сливници, али попречне приватне везе Општина је извршила само на једном мањем делу као 1 деоницу приватних веза.

Према поменутом „Правилнику“ о спајању приватних имања са уличним каналима, Општина од сопственика имања наплаћује две каналске таксе:

1,) основну таксу за спој, и 2) Паксу за упошребу канала, свакога месеца унапред. И једна и друга такса одређују се према водоводној такси, коју плаћа дотично имање, и то је увек каналска такса равна двогубој водоводној такси. (Једино ће се код фабричких постројења, која троше врло велику количину воде и плаћају велику водоводну таксу — каналска такса одређивати према озиданој површини фабричких зграда, а не према водоводној такси).

Основну таксу за спој по „Правилнику“ Општина наплаћује одмах, чим изврши везу од уличног канала до границе приватног имања; а таксу за употребу, од дана кад се једна каналска инсталација пусти у функцију.

Са обзиром на наплату основне каналске так- |

се Општини је у интересу, да што пре споји сва

имања са уличним каналима; а с обзиром на наплату таксе за употребу канала општини је у интересу дл се и приватне каналске исталације што пре и брже извршују и пуштају у функцију.

Ну свакако за убрзање ових послова, поред поменутих општинских интереса, говоре још више хигијенски захтеви и скорије побољшавање несрећних санитарних прилика у Београду.

И заиста, Општина Београдска чини све што може и колико то до ње стоји, да се ови послови што бољим и правилнијим током упуте и да се од њих што пре види општа добит.

Поред већ извршене | цеонице приватних веза. Општина је ових дана издала у израду иПи Ш деоницу приватних попречних веза. и оставила 1. Јуни ове године као рок за довршење свију ових послова. Тиме ће општина довршити попречне приватне везе у свима улицама, у којима су досада извршени улични канали, и на тај начин дати могућности свима сопственицима имања у тим улицама, да што пре изршују своје унутарње каналске инсталације, да дезинфикују и униште старе нужничке јаме Београдске, које извесно имају тако велики и неоспоран утицај на ширење гробља Београдског !

Али на жалост, на првом почетку ових послова примећено је, да многи сопственици имања одлажу и избегавају извршење својих инсталација једино с тога, да не би плаћали каналске таксе, што се прописују. Од многог старог Београђанина чућете нпр. како се хвали да његова нужничка јама није чишћена 50 година; а овамо грешник и не помишља, да је за све то време сва нечистоћа у земљу понирала кроза зидове нужничких јама, код којих су понегде сопственици и патос уклањали, само да би за чишћење јама што мање плаћали! А колико је тиме околним становима, земљишту, води и ваздуху донето нечистоће и убитачних клица, то показују и данас ужасни бројеви умирања у Београду !

Општина је истина у власти да сопственике и принуђава и дг им прописује рокове, до којих они своје каналске инсталације морају извршити. Општина тб и чини, али се сопственици и на то мало осврћу.

Тако нпр. за све сопственике кућа. на | деоници приватних веза (блок измећу: Кнез Михаиловог Венца, Душанове, Позоришне и Кнез Михајлове улице). Општина је оставила 1. Јаруар 1911 год. као крајњи рок, до кога се сва имања на томе делу

морају каналисати.

Међутим, ни половина њих није по томе поступила. Има их велики број који чак ни планове за каналисање свога имања још немају.

Истина, општина је такве сопственике казнила тиме, што им наплаћује све каналске таксе као да