Srpski tehnički list

— 106 —

Наш стари пројекат био је истина против инспекција. Али и овај пројекат министарства и колега из унутрашњости су за инспекције; с тога треба да примимо инснекције пошто се оне тих колега из унутрашњости највиши и тичу. Сад шаљу планове у министарство на ревизију, тамо се чине примедбе и планови им се вргћају на допуну и прераду, а то све одузима много времена. Код инспекција тога неће бити. Послови ће ићи брже. Главно је ослободити се полиције. — Личпи састав по секцијама повећати: да буду пип, 2 инжењера и помоћно особље.

„Д. Маслаћ редигује дотични члан тако, да

лични састав секције буде; један инжењер, један подинжењер или архитекта и потребан број адми-

нистративног особља:

Скуп прима.

Пи. 29:

Вл. Митровић тражи да број секција буде неограничен, само да се ограничи број инжењера по секцијама.

7. Смедеревац мисли да секције буду као сад одељци по окрузима, а по потреби, да их будеи у среским местима. То ће се морати оставити Министру на вољу. У осталом инжењера ће бити све више и неће дати да их посланици премештају.

АД. Маслаћ напомиње да често настаје потреба за техничке радове по срезовима, па предлаже: да се за те ванредне случајеве образују привремене секције, и то да се унесе у закон.

Вл. Митровић налази да то не треба у закон уносити, за ванредне потребе тражиће се инжењери из министарства или из инспекције. А секција, кад се оснује, тешко ће се укинути.

7. Смереревац такође је мишљења да то не треба у закон уносити, Инспекција или секција слаће своје инжењере да рад, где се буде потреба указала.

Ј. Букавац слаже се са г. Митровићем, само се треба побринути да има довољно и нижег тех. ничког особља.

Ст. Миросављевић помиње главне послове по секцијама и мишљење је да особље не треба ограничавати, већ предвидети: потребан број инжењера са довољно помоћног и административног особља.

Вл. Митровић упоређује секције са салањим одељцима, а инспекције замењују министарство. Сви главни послови радили би се у инспекцији, с тога у секцији да буде тах. 2 инжењера и помоћно особље.

Ј. Смедеревац тражи да се предвиди 2 инжењера односно архитекта са помоћним и административним особљем. Добро је што може бити у округу и више секција.

Ј. Стефановић напомиње да се и инжењери

из инспекција могу деташирати. Боље је да су инспекције што јаче ки да опе врше пројектовање.

Ј. Смејергвац држи да ће и инжењери по секцијама радити пројекте, а не само извршивати. Инспекције ће вршити поправку планова. Незгодно је кретати ивжењере из инспекције.

П. Гачић наводи да по окрузима за архитекте има толико исто или више посла него за инжењере. Архитекти иначе могу замењивати инжењере. С тога тражи да се у лични састав секција стави: 2 занжењера односно архитекта.

Ј. Букавац налази да би ова стилизација била незгодна, јер по њој би једна секција могла бити без иједног инжењера

Ј. Смедеревац предлаже да се мстне: 2 инжењера и један архитект, па макар се усљед тога смањио број секција.

П. Гачић објашњава г. Букавцу да стилизација: 2 инжењера односно архитекта није незгодна, то се оставља надлежнима на увиђавност, како ће тај распоред према потреби изводити.

М. Ј. Смиљанић такође налази да је ова стилизација добра; само треба да се каже ши, (а не тах.) два инжењера односно архитекта.

Ст. Миросављевић предлаже да се каже: !. инжењер, привремени инжењер или архитекта и још потребан број помоћног и админ. особља,

Примећује даље, да није добро стилизовано инспекције се деле на секције, већ треба рећи: под инспекције потпадају секције. — Скуп прима.

Вл. Митровић тражи да се лични састав секција утврди, без пп и тах.

Дим. Наумовић пита ко ће да врши преглед и одобравање планова, кад се јаве за то приватна индустријска предузећа >

7. Стефановић одговара да је то већ пред виђено.

Д. Маслаћ објашњава да је то прадвиђено у тач. 1.) овога члана, по коме инспекције у својој области воде општи надзор, на основу постојећих закона. Кад се буде радио закон о местима, то ће се предвидети и за индустријска предузећа, — У допуну овога додаје тач. 19.) да инспекције воде надзор и о правилном извршењу свих грађевинских закона и прописа. — Прима се.

Чл, 24 дужности и права особља у секцијама и инспекцијама.

Ј. Стефановић објашњава зашто је инспектору дато право кажњавања. Он носи оговорност, па мора му се дати и нека власт, — Напомиње даље, да кривице треба да илу пред дисциплински Суд, а не пред грађевински Савет ни пред Инжењерско Удружење.

Ј. Смедеревац тражи за начелнике да даје 3 кандидата само Инжењерско Удружење, као што је то