Srpski tehnički list

— 194 —

Терисање кошта укупно до 0,14 динара по квадратном метру.

Успех је још неодређен. По улицама са врло живим саобраћајем траје терисање само неколико месеци. Најпростије су методе најбоље. Ни једна специјална метода није показала истински већег успеха но најпростија Још да напоменемо методу „Оизођајо“, коју су опробали у септембру 1909 године. Оне се састоји у томе, да се у просторе између камења, после олаког утабавања ваљцима, улије јефтин вештачки битумен, па поново пређе ваљцима, пре но што се битумен стврдне.

По мишљењу известиоца шосе се мора одбацити ако је улица иоле значајна и живљег саобраћаја. |

Камене калдрме. Ново насипање шосеа кошта просечно 9,50 динара по квадратном

лог слоја од стеновитог асфалта износи између 17,85 и 19,75 динара (заједно са подлогом). То зависи од тог каква је пре тога била калдрма у дотичној улици.

Употребљује се асфалт из Каоиза у Сицилији, из Ма! де Ттауегз, из зеуззе! а у последње време и из мајдснау зат—Јеап—де — Магивјој5. |

Најтежи посао је набијање асфалтског | праха и мора се завршити набијаљем ваљцима. При том се још пази да поједини слојеви асфалта не буду дебљи од 2 см.

Американски асфалт. (Мешавина од шљунковитог песка с битуменом (опробан је 1900 "године у улици Гоцуге и Месфопа — АПе. Из гце де Гоџуге ова је калдрма уклоњена већ ' 1909 год. Ресултати су били задовољавајући.

местру, а преобраћање шосеа у камену калзу Овај је асфалт мање клизав но обичан.

дрму 5,00 динара.

Извршење камене калдрме кошта између 17,60 и 21,90 динара а одржавање кошта 0,80 дин. по крадратном метру.

У Паризу сматрају да је порфир клизав.

Пешчар са запада француске одличан је. То исто вреди иза гранит из Вожа (Могез) и за гранит из ШИтоцзт-а, Оба се правило оједају.

Типска камена калдрма у Паризу је калдрма од пешчара из предела Ууџее, Тај пешчар није клизав. мерни, те се мора да врши двоструко одабирање по разноликости оједања.

У Паризу су напустили методу по којој се полаже камена калдрма на подлогу бетона и залива малтером. А онде где земљиште захтева бетонску подлогу умећу између бетона и камене калдрме слој песка од 8—10 см.

Није се одомаћило ни заливање фуга цементним малтером, житким цементом ни са смолом.

Покушавано је да се и подлога утаба ваљцима али се показазо да је много боље набијање земљишта маљевима.

У августу 1908 покушали су у Паризу израду ситне калдрме (КЈејпрћазјег) на површини од 509м“% ова калдрма даје мали шум а економски је врло добра.

Највећа махна камене калдрме је што се по њој чује јако гандркање кола, Зато мисли известилац да се та калдрма не сме употребити по луксузним улицама са живим саобраћајем. Асфапт. Цена израде асфалта 5 см, дебе-

Ови пешчари нису равно- |

"Ћрмирани ипи Гранит—асфапт. То је нека "в ста гранитног шљунка коме је спојна грађа "нека асфалтска маса. Ову су калдрму опро-

бали 1902 године у јуну 1906 и у мају 1908 године. али је успех био разнолик !

Овај зсфалт изгледа да је такође мање клизав но обичан и није осетљив на утабање ваљцима.

Асфапт помешан < каучуком. Опробан је 1904 године али је успех осредан и зато је потпуно напуштен у априлу 1910 године.

Асфаптске плоче. Изгледа на први поглед да су врло добре јер се уштеђује рад с вре| лим асфалтским прахом на радилишту где су прилике за рад неподесније но у радионици. Опробане су 1894 године али се нису много одомаћиле. Ускоро ће се понова чинити покушаји. Известилац обраћа пажњу на околност, да у Паризу много нису одушељени за асфалтску калдрму. Асфалтска калдрма употребљена је у главним улицама у отменом крају вароши и по улицама слабог саобраћаја и у малом успону, Због своје кратке трајности, асфалт се у Паризу не употребљује по живим артеријама саобраћаја где је саобраћај огроман.

Дрвена капдрма. Израда кошта по квадратном метру између 17,50 и 19 динара, за-

једно с подлогом.

Одржавање кошта око 1,00. динара по квадратном метру, али је довољна и знатно мања цена.

После дуготрајног покушаја показало се у Паризу да су четинари (Бели бор из |ап-

»