Srpski tehnički list

— 374 —

струкција од армир. бетона али му недостаје од |

важнијих ствари: специјалан одељак о фундирању (Н 89 стр.) и од ситнијих: о вазд. железницама, проветравању, грејању, аутомобилима, механика ваздушастих тела, топлота, мере и тежинеу разним земљама и др.

| Из овог детаљног прегледа да се видети које од ових дела више задовољавају потребе грађ. инжењера. Кад се још узме у обзир да суу Коегзјег-у сарадници стручњаци — техничари светскога гласа као Му ћепз за статику и гвозд. мостове, Н. Епсејз и Т. Косћи за хидротехнику, С. Глисав за путове и железнице, А. Осћтеђег за геодезију, С. Сит за за уређење вароши, и и други, онда се одмах може рећи, да је Роегзјег-ов Тазсћепђисћ г Вашпоев теџге за грађ. инжењере непостижан. Формат овога је осмина већа од Нише-а а техничка израда ниуколико му не уступа. Ми га најтоплије препоручујемо колегама.

Ор]. Јиг. Ал. Ж Јотић

БЕЛЕШКЕ

Утицај електричне струје на бетон. Нађено је да електричка струја скорашњем бетону одузима воду тиме што се јавља електролиза. Армиран бетон страда од струје кад је влажан што гвожђе у бетону рђа услед електролитичног дејства, Према томе да скорашњем бетону не би нестала вода и услед тога прскао или се прекинуо хе-

мијски процес стварања двојних силиката, треба се у пракси чувати да скорашњи бетон не дође у де-

јство електричке струје. А стари армиран бетон који је изложен струји треба да је увек сув.

Саопштио Ј.

ВЕСТИ.

Личневести.

Указом Њ. В. Краља од 10. новембра 1911 год.

постављени су:

1. У Дирекцији Срп. Држав. Железница 1) за инспектора друге класе економног оделења г. Милош В. Илић инспектор исте класе по старом у пензији;

Власник за Удтуж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер

2) за вишег ннжењера друге класе г. Стеван Чолић, виши инжињер исте кл. по старом у пензији; 3) за подинжињера друге класеу 1 секцији са седиштем у Београду г. Сава Р. Кнежевић свршени техничар.

П. У Министарству Грађевина.

За инжињера четврте класе г. Драгољуб Стефановић инжењер, а решењем Г. Министра Грађевина, одређен је на службу у грађевински одељак при начелству окр. рудничког.

Конкурс. Општини града Смедерева цотребан је инжењер од 1. јануара ид. 1912. године.

Годишња је плата 4000 динара.

Компетенти имају се јавити овом сулу до 1 децембра ове године писменом молбом и документима о својој спреми.

Објава. За извршење регулационог и нивелационог плана варошице Гроцке, Суд општине грочанске држаће на дан 27. новембра тек. год. усмену лицитацију у судници општинској.

Ради те цељијсуд позива стручна лаца да гор њег дана на лицитацију дођу и лицитирају.

Даљи услови могу се видети сваког дапа пре лицитације а и на сам дан исте.

Члановима удружења.

МЕСНИ СКУП

Удружења Српских Инжењера и Архитекта држаће се у четвртак 24, новембра, 1911. год. у 6 часова по подне у стану Удружења

Са овим дневним редом :

1.) пријем нових чланова.

2.) попуњавање чланова Управног Одбора

3.) претрес пројекта грађев. закона за

град Београд. ·

4.) предлози за правац екскурзије Удру-

жења о Духовима 1912, год.

5.) предлози и питања.

Умољавају се чланови Удружења, да у што већем броју учествују у овоме скупу, како би се поједине тачке дневнога реда могле што боље претрести, и тиме што бољи резултат постићи.

Управа

Одговорни уредник Јефта Т. Стефанвић редовни професор Универзитета. | Штампарија К, Грегорића и Друга — Београд