Srpski tehnički list

у Берлину.

— 502 —

К = 6 360000 метара.

Сваки грам радиоактивне супстанције својим распадањем производи годишње 876 калор.-килогр. топлоте.

Количина топлоте коју губи земља годишње произвело би дакле: (288: 876). 105 = 0,27 Хх 109 грама ила 270 милиона тони (по 1000 кила) радиоактивне супстације.

Е!ујег ц Оене! нашли су, да стене према извршеним мерењима, имају толику количину радиоактивне супетанције, да се може поуздано закључити, да у земљиној кори има горе срачуната количина радиоактивне супстанције. Према томе зрачење топлоте са земље у простор не бива на рачун хлађења, већ то попуњава топлота, коју производи радиоактивна супетанција земљине коре.

Из тога опет излази да се на основу губитка топлоте у земљиној кори не може рачунати старост земље. Пад температуре у земљиној кори о-

· стаће све дотле сталан, докле „год има довољна

количина поменутих супстанција за попуњавање издате топлоте:

По опитима Сатрђе -а, Мс Зеппап-а 5пшН-а и Моод-а и обична материја има радио-активних

особина, само у мањој мери. Из књиге „Маппејећге“ од Ог РЕП Макпег у. рапун; која ће изићи у издапу С. Ј. Е. МоЈктапп-а

Саопштио по „Тесћизсће Кипдазсћац“ Ме 2/1912 Ј,

Благајникова пошта.

Г. Петар С. Бојић ивжињер из Шапца, повереник за округ подрински, послао нам јс покупљену претплату за лист, и то:

по 90 дин. за целу 1911. год.

од г. г. Илије Т. Параноса трг., Јов. Солдатовића трг. Томе Впљановића предуз. Милава Ту Павловића инжињера, Браће Митровић трг. и Окр. одбора окр. подринског и

90 дин, за 1910. год. од г. Ристе Ђорђевића предузимача.

Г. Јосиф Ринер в. инжињер из Ниша, повереник за окр. нишки, послао нам је покупљену претплату за лист, и то:

по 20 дин. за 1911. год.

од г. г. Стојиљковића и Пеичића трг., Кацике и Алвановића предузим. Окр. Одбора окр, нишкот, Суда општине Нишке и Х. Фраја инспектора из Ниша, и по 10 дин. за П полгође 1911 200. од г. Цветка Лозановића предуз. из Ниша а Ђоке Пешића предуз. из Алексинца.

Члановима Удружења. МЕСНИ СКУП

Удружења Српских Инжењера и Архитекта држаће се у недељу 8. јануара 1912. год. у 3 часа по подне у стану Удружења

Са овим дневвим редом:

1.) пријем нових чланова.

2.) попупуњавање чланова Управног Одбора. 3.) предлози за правац екскурзије Удружења о Духовима 1912. год.

4) претрес пројекта грађев. град. Београд.

9.) предлози и питања.

Умољавају се чланови Удружења, да у што већем броју участвују у овоме скупу, како би се поједине тачке дневнога реда могле што боље претрести, и тиме што бољи резултат постићи.

закона за

УПРАБА

Члановима Удружења.

На предлсг Управе Железничка Дирек“ ција пристала је да члановима Удружења Српских Инжењера и Архитекта, а по решењу Господина Министра Грађевина, изда годишње књижице на основу којих ће се моћи чланови Удружења користити повластицом за вожњу. Књижице ће бити кожне и имаће на једној страни фотографију сопственикову жигосану жигом Дирекције а на другој страни биће повластица опет од стране диренције. Поред тога сваки ће члан у књижици носити и чланску карту на којој ће бити назначено колико има чланова у породици (жена и деца), како би и породица добила карте у пола цене. Управа моли чланове да пошаљу своје фотографије и податке о својој породици како би се Управа могла постарати што про за поменуте књижице. Овакав рад је потребан зарад контроле железничких службеника.

Управа Удружења Српских Инжењера и Архитекта

Власник за Удруж. Срп. Инжењ. и Архитекта Душан Божић инжењер Одговорни уредник Јефта Т. Стефанвић редовни професор Универзитета. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд