Srpski tehnički list

– 68.-6

Алексић из Златарића. Сума по окончаном рачуну изнела је 6806,95 дин.

Површина зграде у основи 140,67 м“

6) Кантарска зграда у Мионици. По плану зграде за општинску вагу на Убу, који је рађен на основу скице из Мин. Грађевина од архитекте г. Д. Маслаћа. Предузимач је био Никола Матић, а надзор је водио окр. инжињер г. Зисић. Сума по окончаном рачуну изнела је 1800,0 дин. Сав је материјал дала општина а само рад предузимачев, са столарским и гвожђарским послом. Површина зграде у основи износи 108,00 м“.

7) Школа у Бабиној Луци. Израђена је по усвојеном типу за школе у овоме округу, по плану Ч. Гагића по коме је до сада подигнуто седам оваквих зграда у округу. Надзор је водио г. Зисић инжињер. Предузимач је био Никола Стајић из Ваљева. Зграда има једну учионицу и стан учитељев са две собе, кујном и ћилером и великим ђачким ходником са канцеларијом учитељском, Засебно је подигнута шупа за дрва и подрум. Целокупна је сума изнела 7676,34 динара. Површина зграде у основи износи 181,39 м“.

8) Караула на Забрежју поред Саве. Подигнута је по усвојеном типу за пограничне карауле, који је план послало Министар. Финансија. Предузимач је био Деле Сиљановић из Уба. Није још довршена, јер је доцкан посао уступљен. Сума је изнела 2323,15 дин. Сокл се морао због насипа издизати за 2.80 м. Површина основе изнаси 39,75 м“.

8) Поред ових грађевина, које су по дигнуте под руковоћењем и надзором грађевинског одељка, подизале су поједине општине грађевине за своју потребу, које су рађење у њиховој режији и то: нова школска зграда у Осладићу, општин. зграда у Лукавцу, општ. кош у Драчићу, суднице у Мурлашу и Јабучју и апсана Мурлашка. За ове су послове поједине општине имале сво: је нарочите буџете и кредите.

ИЗНОСИ

Оправка појединих грађевина, које су вршене у овој години следеће су: 1; Оправка цркве ваљевске. (Она има

своју нарочиту историју- Још 1905 год. опазило се да су сводови на цркви препукли. Одређена комисија наредила је да се врше посматрања, да ли се те пукотине више шире или не. После извесног времена нађено је да се пукотине не шире, али да су ипак опасне. С тога је забрањено служење у цркви Шабач. духовни суд дозволио је ипак привремено да се може Св. Литуртија и остала

чинодејства у цркви обављати, док се иста потпуно не оправи. Овако је стање трајало до 1909. год. када је била одрећена једна шира стручна комисија ради прегледа какве оправке да се предузму на цркви. Пошто је и ова комисија констатовала опасност од пукотина, и пошто је састављен предрачун за исте оправке, који је изнео преко 20 хиљада динара, онда Госп. Мин. Грађевина није могао одобрити да се толика сума изда на оправку, — те је тако после тога црква опет затворена. На поновно тражење општ. суда и. црквене управе а пошто је преправљен пре драчун и општина дала грађу за кров и скеле одобрено је, теје држата лицитација за оправку по предрачуну који је изнео 10529,54 дин. На лицитац. овај је посао уступљен за 7900 д.

Пошто је црквена каса имала готовог новца са општинском помоћи преко 12 хиљада динара, то је доцније по пројекту г. Влад. Поповића архитекте поправљен и звоник, те је сад црква потпуно реновирана и оправљена тако, да је не само доведена у исправно стање, него је још украсила варош. Са накнадним оправкама, ова је оправка изнела 13353,69 динара. Предузимач је био Никола Матић, а надзор је водио в. инжињер Ч. Гагић.

2) Оправка среских зграда у Ваљеву. По плану и предрачуну окр. инжињера г. Зисића. Предузимач је био Никола Спајић овд. Целокупна је сума изнела 2.586,98 д. Овде су вршене обичне: оправке; кречење, препокривање, грађење ограде и набавка и побијање једне веће црпке. Исплаћено из среске касе.

3.) Оправка Маркове цркве. По плану и предрач. г. Зисића инжињера. Предузимач је био Танасије Златковић. Целокупна је сума изнела 3420,00 дин. Још није колаудована. Извршено је препокривање, кречење, ситније оправке и дозиђивање једног дела са западне Це Исплаћено из црквене касе.

4)Оправка седам караула поред реке Саве Ово су карауле по типу караула, које су подигнуте пре 10 година поред границе. Ове су године: препокриване, кречене, мењат столарски посао и понова сокл цементован. Предрачун је састављао Ч. Гагић в. инжењер а предузимач је био Ник: Матић. Целокупна је сума изнела 2220 дин. Исплаћено је из касе Мин. Финансија.

5.) Оправка првостепеног суда ваљевског. Извршено је презиђивање неких димњака, а најглавнији је посао био мазање зидова емаљ — бојом у ходницима, који су много били умрљани, као и мазање патоса у