Srpski tehnički list

14 —

зидова, јер су терети смањени, а и ове мање куће, не треба да трају столећа као монументалне зграде. Нови грађевински правилници допуштају уз ове полакшице, за мање породичне куће уз сталне услове такође и станове у подкровљу (мансарду), што је за високе зграде забрањено.

Овим се олакшицама може постигнути, како су доказали тачни рачуни владиног саветника Коске из Берлина, саопштени у Веенику аустријског друштва Инжињера и Архитекта, снижење грађевинских трошкова до 20 од сто целокупног износа.

И путови у овим отвореним крајевима града коштају мање, јер услед разређеног становања, и ређег окупирања земљишта, постецено опада интензивност промета према периферији, дакле мањи су и захтеви за грађење друмске површине и његово одржавање. |

Мали, здрави и јевтини станови за широке слојеве грађанства, то је уз јевтинију набавку намирница најважнији економски захтев данашњега друштва.

И у нашој држави, која баш не предњачи у оваквим социјалним мерама, видимо, у последње 'доба, велики интерес за ова питања, тако, да се влада под утицајем парламента одлучила на ванредне законске мере и инвестиције да олакша, поспеши и омогући грађење баш оваких станова.

Проблем станова, има сам по себи у новије доба еминентно привредни и социјални значај, деловањем општинских и државних власти и посебних удружења, као и научним истраживањем знаменитих социјалних политичара сабрало се велико знање и: искуство на овоме пољу, па ћу, буде ли ми могуће,

да у посебном предавању прикажем резул- |

тат тога рада у другим културним земљама и нашој држави.

%

Жали Боже, код нас у Далмацији не видимо ничега сличног томе'великом културном делу, али истичем не туђом, већ нашом кривицом постоје закони за олакшавање грађења јевтиних станова као закон од 8. јула 1902. за јевтине и здраве радничке станове, а тај је закон уведен у свима покрајинама, Аустрије закључком земаљских сабора, једино у Далмацији није.

Постоје државни фондови, као н. пр. Јубиларни фонд од 4 милијона круна, основан законом 28.—ХП—1907. за потпомагање грађења чиновничких станова.

У свим земљама уживају чиновници,

користи од тога, већ постоји преко 50 чиновничких удружења у Аустрији за грађење кућа потпором и зајмовима из јубиларног фонда, али код нас се, колико ми је познато нико за то није пријавио, и ако наши чиновници трпе као мало који од скупоће станова, и ако је министарство издало сва упуства и објашњења за оснивање оваких задруга и организовање јевтиног кредита ју сврху грађења са добротворном сврхом. У последњем заседању пурламента изгласан је и одобрен један државни фонд, који ће се кроз десет година повећати до 25 милијона круна, са једном сврхом; да овигура јевтин кредит општинама и јавним установама у сврху грађења малих, здравих и јевтиних станова, али, хоће ли се наћи и једна општина у Далмацији да затражи зајам за грађење јевтиних станова, хоће ли се наћи и једна група експлоатисаних-искоришћаваних станара, па било то чиновника или радника, да оснују једну грађевинарску задругу и да сами себи помогну г Сумњам јер до сада не само да приватни нису показали схватања за оваке практичне акције, но жали Боже не видимо ни код општина, ни код земаљског сабора ин-

| тереса за задатак, који им у овом важном

социјалном питању припада.

Већина. аустријских сабора бавила сеу своме последњем заседању питањем о екупоћи станова, код нас се то питање није ни поменуло, и ако је мало где овако скупо. Даље од нас ово се питање расправља у скуповима и у новинама свакога дана, код нас никада. Споменуо сам раније, да једино у Далмацији није уведен закон о радничким становима од год. 1902., а међутим су га све покрајине примиле и провеле.

Покрајински наш закон од 5. јула 1910. године у погледу ослобођавања општинских и покрајинских приреза на нове зграде, показује, да при претресању и доношењу тога закона није примењено досадање искуство и опсежна проучавања овога предмета с 06зиром на социјалне користи оваких законских установа.

· Намера је била добра, а на име, да подстакне и изазове живахније грађење подизањем већег броја станова, али са оваким законом, какав је од нашег сабора примљен, а који може бити накнадно примљен и од општина, постићи ће се само то да ће се изазвати још већа грађевинска шпекулација, да, ће власници и то само они, црпети још већу корист него до сада. Становницима, којима