Srpski tehnički list

_ Објава

На основу свога решења од 31. јула 1912. т. ОБр. 356 а према чл. 82 и 90 закооа о државном рачуноводству окружни одбор окруха врањског држаће у својој канцеларији оферталоу лицитацију на дан 15 петнајестог септембра 1912 год. до — 12 часова пре подне за израду навоза за нови мост преко Мораве код Врањске Бање.

Предрачунска је сума за ову израду 6366.50 динара.

Кауција у 640 динара полаже се пре почетка лицитације у готовом новцу, или у државним или државом гарантованим хартијама од вредности,. благајни окр. вран ског

Услови за израду овога посла могу се видети сваког дана у канцеларијско време у грађевинском одељку окружног одбора округа врањског.

На лицитацију пустиће се само она лица која буду према чл. 87 закона о државном рачуноводству подобна.

На офертима назначити тачно да је оферат за израду овога посла Накнадне понуде неће се узимати у оцену. Из канцеларије окр. одбора округа врањског 4, августа 1912 год. Бр. 2644 у Брањи. -

ЕЛ АЕ ЕН а

Грађевинарима и Предузимачима.

Јављам да је прошле године упоредним, а свестраним испитивањем, грађевинског камена из разних мајдана у Београду, у Заводу за испитивање грађев. материјала, утврђено: Да је Џепски камен. из мојих мајдана најбољи грађевински камен у сваком погледу.

Аранђеловачки камен издржао је притисак 1117 кгр, на један квадр. см. Рипањски 1078 а Џепски из мојих мајдана 1526 кгр. После замржњавања ни аранђелов. ни рипањ. камен није издржао ни 1000 кгр. на један кв. см. а џепски издржао је 1512 кгр. што значи да је џеп. камен са свим постојан на мразу. Изложени опиту трења. аранђел. изгубио је од своје тежине, 5.98%/, рипањски, 4.199; а Џ пски само 9,00ц што значи:даје џеп. камен из мојих мајдана најупотребљивији за поплочавање улица и за сте. пенице и све објекте изложене већем трењу, за то су стручњаци и предложили џепски камен да га општина ( воградска употреби за калдрмисање улица.

Министарство Грађевина усвојило је; да се за зидање новог двора, употреби џеп. камен, из мојих мајдана, и ако је у условима био предвиђен аранђелов. камен, за који се веровало, пре упоредно: испити вања, да је бољи грађев. камен од џепског.

На свима грађевинама: на суву — зградама — и на води -— мостовима, употребљени, џеп камен из мојих мајдана, показао се веома постојан; што је најачи доказ, да је џеп. камен, из _ мојих мајлана најбољи грађевински камен у Орбији. |

Да би потрошачи грађев. камена, могли употребити камен, из мојих мајдана, у већим количинама навешћу машинску израду, и вађење камена, средством машинских справа.

Како у мојим џеп. мајданима има извађено, неколико хиљада кубн. метара камена, међу којима има блокова, од преко 200 метара куб. у једном парчету, од кога се могу израдити тесаници и највећих димензија; то сам у стању и за највећу грађевину, издати за кратко време сав потребан камен, рађен и ломљен. У џеп. мајданима, као и у моме беогр. стоваришту, Карађорђева 83 има већа количина рађеног камена, те ћу моћи исти давати јефтиније за 10%, но што ма ко други продаје исти квалитет, камене сталним потрошачима камена, из мојих мајдана, као и свима предузимачима, који узму веће количине камена ломљеног и рађеног, даћу знатно јевтиније.

Ради обавештења и погодбе обратити се у Београду — или Џепу. —

Београд | Зорина 45 Ђ. Трифуновићу.