Srpsko kolo

Стр. 4.

„То су, кадо, крстати барјаци; „А под њима бијели чадори, „Под чадоре Српске поглавице „Пију вино и бистру ракију, „Сутра јуриш хоће на Ужице. „Што су вуци на Теразијама, „Оно јесте Ваљевац Јакове „И са њиме Ваљевска нахија. „Са Татинца што лаје лисица, „Оно јесте Лазаре Мутапе „И са њиме Гружа и Морава. „А што пуца са малих Крушчица, „Оно јесте Милан од Бруснице „И са њиме Рудничка нахија; „Они вуку убојне топове, „Шњима наше обаљују куле, „Уз Ђетињу што с'јевају муње, „Оно јесте од Тополе Ђорђе „И са њиме ломна Шумадија. „У Забучју орли што прол'јећу, „Понајвише орли крсташићи, „Оно јесте Ужичка нахија „И са њоме ломно Драгачево „И пред њима обор-кнез Алекса, „А што кука тица кукавица, „Оно јесте прото Милутине, „Та од Гуче села питомога; „Са њим кажу тридесет попова „И тридесет црни калуђера, „Те се моле Богу без престанка, „Не би л' нашег освојили града". Руеко-јаиански рат. Кретање војскс. Руси шаљу непрестано жељезницом војску у источну Азију. Док дође жељезнички воз с војском из Русије у Азију треба му преко три недјеље дана, јер је то грдна даљина, око неких девет хиљада километара. (Километар има хиљаду метара). На једно двије хиљаде километара пред оним крајем, гдје ће бити бојно поље, налази се једно велико језеро у Сибирији, које се зове Бајкалско језеро. Око тога језера још није готова жељезница, јер су грдни брегови, па се морало градити близу 40 прокопа кроз земљу. До јесени ће тај пут око језера бити готов. Руси су до сад превозили жељезницу на великим дрвеним лађама, али је сад страшна зима тамо, па се лед замрзнуо. Покушали су га сјећи, да направе водени пут али није ишло, јер је лед дебео 1 метар и 70 центиметара. Кад је Рус видио, да не иде ни тако, а преко Бајкалског језера се мора ићи, он је учинио нешто, чему се свијет диви. Метнуо је дрвене пречаге на лед, на пречаге гвоздене шине па жељезнички возови иду преко леда.

Год. II.

Шине везују обје обале језера у дужини од 47 километара. Жељезницом се вози храна и муниција, а војници иду преко леда, јер је ипак за војску тако сигурније. Војници морају да подносе много због студени, јер је тамо така зима, какве ми не можемо појмити. Али за сваким десетим километром направљене су дрвене куће, гдје се кува непрестано чорба и чај, и на сваких десет километра долази сат одмора. Кад се пређе Бајкалско језеро, онда војска иде даље према бојном пољу. Кад ће доћи тамо до одлучних битака, не може се тачно знати, Г — ^

!Дејан Ј. Суботић Србин ђенерал у садашњој руској војсци 'у Азији; пријашњи гувернер (управитељ) у Владивостоку у Сибирији и атаман усуријских козака, касније гувернер и генерал командант у Порт-Артуру, а затим заповједник Амурске области више Манџурије, прославио _се прије три године код заузимања Мукдена у Манџурији.

али ће свакако требати још неколико недјеља. Чим касније почне, тим теже за Јапанце, јер Рус има сваки дан све више војске. Кретање јапансце војснс. Ми смо казали, да Јапан на лађама пребацује своју војску у земшу Кореју, а та Кореја је одмах до земље Манџурије, коју држе Руси. Јапанци су мислили да ће моћи војску много брже искрцавати на Кореју, а ова би онда кретала према ријеци Јалу, на граници Кореје и Манџурије. Јако су се преварили у рачуну.

СРПСКО КОЖ)