Srpsko kolo

Год III.

СРПСКО коло

Стр. 7.

адмирала Н. И. Небогатова, који важи као један од најбољих адмирала у Русији. Он ће тако за 4 недјеље допловити до острва Мадагаскара, гдје се налази још увијек адмирал Рожественски, а онда ће заједно с адмиралом Фелкерзамом кренути према Јапану.

За „Српско Коло". И у овом броју можемо изнијети лијеп број примјера, како се народна господа заузимљу за наш лист. Тако је приликам зарука г. Данила Подунавца свршеног богослова са госпођицом Душанком Бузаџићевом, кћерком г. Велимира Бузаџића пароха у Бучу скуп-" љено К 2640 као претплата за 11 Срба ратара у Бучу и у Јошанима. Г. Славко Ћурчић трговац у Блињи послао је К 8'40 за ~ скупљена претплатника. Преч. г. Михаило Медаковић парох у Јасеновцу послао је претплату опет за 11 претплатника, тако даје усвему досад скупио 43 претплатника нашем листу. Уважени Србин трговац из Огулина г. Симо Гомирац приликом свог боравка у Загребу цредао је управи нашег листа К 14 као претплату за 10 претплатника. Угледни грађанин осјечки и велепосједник г. Васа Муачевић послао је управи нашој К 24 као претплату за 10 Срба ратара из Даља, Белог Брда, Чепина, Тења, Трпиње, Будимаца и Боботе. Србин Глишо Вучковић из Бобара скупио је 5 претплатника „Српском Колу". И остали Срби ратари требају такођер да се тако заузимљу за свој лист. Даље је г. Михаило Шепа трговац из Перне по трећи пут послао К 9'60 ка годишњу претплату за 4 скупљена пуетплатника. Преч. г. Михаило Стопић парох у Уљанику послао је нашој управи К 1 /20 као претплату за 10 скупљених претплатника, па пише још: „Ово сам засад скупио, а надам се, да ћу још толико скупити, јер ми је њих још шеснаест обећало, само сад нијесу имали новаца. Кад и од њих новце добијем, одмах ћу Вам послати и имена њихова јавити, јер нијесам рад да добивају лист на вересију". Г. Ђорђе Јагнић трговац из Пакраца послао је К 19'20 за 8 претплатника. Свршени правник г. Јован Стевановић из Ораховрце послао је управи нашој' К 2Г60 за 10 скупљених претплатника. Уједно је писао лијепо писмо нашем уредништву, у ком разлаже, како у његовом мјесту Срби ратари радо читају „СрпскоКоло" иједва чекају да добију нови број, па препоручује сваком народном пријатељу, да се заузимље за „Српско Коло" и шире га међу нашим свијетом, међу Срмима ратарима. Српски родољуб, уважени и угледни грађанин и трговац биоградски Љуба Крсмановић по други пут ево прилаже „Ср^ском Колу" по К 50. Г. Станко Пиштелић из Слатине послао је даље К 9, које су приложили пријатељи у мјесто вијенца на одар покојне Емилије Твртковић у Слатини.

Шта се збива у нао и у свијету. Поузданичка скупштина српске самосталне странке одржана је у Борови на Сретеније 2. (15.) фебруара. На скуцштини је било преко 100 људи, све самих изборника. Скупштину је отворио као сазивач преч. г. Вељко Лукић парох у Борови, а говорили су: о уставним правима и финанцијској самосталности г. Вељко Лукић, о српским захтјевима г. Тзорђе Марковић, парох из Клисе, а г. Светозар Прибићевић главни уредник „Н.

Србобрана" о политичком положају и односима српске самосталне странке према осталим странкама пред нове изборе у Хрватској и Славонији, као и о нашим одношајима према Мађарима, Г. Прибићевић је казао, да наша влада и саборска већина нема снаге да се Одупре Мађарима, па ови раде, како је њима све у прилог. Због тога треба да одлучно ступимо у опозицију према © . . нашој влади и да се боримо за сва своја права законитим путом. То се не да постићи крупним ријечима него смишљеним радом у народу, обавјештавајући га, Како ће то све постићи. Досад су избори за владу повољно испадали не само због тога што се нијесмо и сами бринули II борили, него и због несретног раздора између Срба и Хрвата. Данас је већ боље. Између Срба и Хрвата настали су бољи одношаји, теје српска самостална странка спремна, да се споразумије у изборној борби са хрватским странкама, које признавају српско име и наше захтјеве. Када дође до избора, онда ондје гдје су Срби у мањини, али ипак одлучују, не треба ником да се обећавају Срби бирачи, док српска самостална странка не одреди, како ће се држати код избора. Осуђен котарски предстојник. Јављено је у „Новом Србобрану", како је кот. предстојник у Војнићу Милан Босанац 13. јануара код расправе Маци Узелчевој стргао с главе повезачу, бацио је о земљу, пљунуо на њу и згазио је. Маца је тужила Милана Босанца ради увреде поштења кр. кот. суду у Крњаку и суд га је 22 ов. мј. осудио на један дан затвора односно 20 круна глобе. Обје су странке уложиле призив против изречене осуде. Вриједно је споменути и то, да је Босанац у овој парници послао на прво рочиште опуномоћеног пандура Новаковића, који је у име Босанчево изјавио, да је тужба Маце Узелчеве потпуно неистинита, јер да се Босанац пригодом расправе против Маце није њезине повезаче нити дотакнуо. Исти тај пандур је нуђао и присегу на то, јер је и сам том дјелу Босанчевом присуствовао. Када Маца потеже свједоке из самог уреда кот. области, нађе се Босанац на невољи и посла на друго рочиште очи^овање, којим признаје, да је Маци скинуо с главе повезачу, ни не мислећи на то, да је пандур Новаковић у доказ истине прве изјаве саму присегу нуђао. На расправи 22. ов. мј. доказано је и то, да је овај исти пандур Новаковић одговарао свједоке, да против предстојника но свједоче. Све је ово наведено у записнику. Сваком је своје поштење свето, па такд и овбј Српкињи. Овај примјер треба, да поучи и остале Србе ратаре, да се не дају вријеђати ни од кога, јер смо ми сви једнаки пред судом и законом.

Различне вијести. НеЋе Барања да буде последња — ни Срби Барањци. Ово дана основана је и од суда потврђена српска земљорадничка задруга у Барању-Бану. У управном од-