Srpsko kolo

Стр. 4.

СРПСКО КОЛО

Год. VIII.

Код жупанијских избора у Топуском, који су били задњег јануара ове године, био је овај исти Ракић кандидат раухо-франковачки, а уз њега д-р Алтман, лијечник купалишта Топуско. Овај додуше није свједочио против Срба, али не зато што их воли, већ што је лисац. Он је иза леђа све спремао, код њега су се гостили суци истражници, а кад је требало свједочити, онда је гурнуо напријед брадатог Ракића и сличне поштењаке. И српска самостална странка поставила је своје кандидате: старог поп Ману Лапчевића и. ослобођеног велеиздајника Дмитра Миљевића, који је због Ракића и браће му отпарао у тамници годину дана и један мјесец. Кад је дошло до гласања, појавио се на биралишту и српски поп Јован Шепа из Перне, онај исти, који је у истрази гадно свједочио против Срба, али на расправи се ваљда покајао и своје свједочанство много ублажио. Нико ни у сну није сањао, да је овај стари старцати поп дошао зато у Топуско, да — чујте браћо срамоту голему — гласа за оног Ракића и Алтмана, а против свог друга поп Мане и патника за Српство Дмитра Миљевића. Мислили су људи, да га је грижња савјести због оног свједочанства у истрази нешто барем поправила. А гле, ево због старог грешника морадосмо очи земљи обарати и од стида црвењети. Ма што не остаде барем код куће, млијеко га српско разгубало, није ли му још доста срамоте и проклетства народног, гробу старом? А да се чаша жучи прелије, Шепин друг, свећеник Миле Стрика из Бовића, гласао је тако исто за Алтмана, али му је образ ипак нешто тањи од потплате на цокулама, те за Ракића није хтио гласати. Неки опет веле, да је то његова политика. Тада се баш љуљао столац под Раухом. Као вели: Гласаћу за Алтмана. Ако остане Раух, биће добро. Ако пане и дође боља влада за Србе ; опет добро, јер сам гласао и за једног самосталца. Је ли Стрика у школи био добар рачунџија, не знамо. Али овај му рачун никако не ваља. Јер требала се стара лија сјетити оне народне, која вели, да најлакше љосне на земљу онај који на два столца сједи, па би можда другачије рачунао. Али стар је и забораван, па му се није чудити. Нека се зато не чуди ни он, што му ми млади, који боље памћење имамо, нећемо заборавити његова издајничка дјела. Нећемо, ље! Изборник. Из Бечмена тужи нам се један претплатник, како је на св. Саву после литургије свећеник, који је дошао из другог места да обави службу, с многим другим ратарима отишао на ручак у крчму Јакова Клајна, а обишао српску крчму.

Ми би волели, да на св. Саву, ко не мора, не иде у крчму, него да се забави каквим паметним послом. Али, кад је овај свећеник са стране, морао је негде ручати, па на св. Саву није смео обићи Србина и ићи, још с другим ратарима, помагати Швабу. На св. Саву барем не би смели заборавати да смо Срби, а у том треба да предњаче српска господа. Из Штелтона у Америци пише нам радник Марко Рајшић о тамошњим српским приликама. Каже, да радње има, али је слаба плаћа код велике већине радника, а велика скупоћа, тако да човјек не може ништа заштедити. Даље нам јавља, да ^су тамошњи Срби скоро основали српску читаоницу, а црквена опћина српска купила свој дом за 3000 долара. Српски радници удружени су у два друштва. Једно је у Савезу „Србобрана" а друго у Савезу „Српске Слоге". Између ових друштава да се води препирка, а то да није по Србе добро. Он је наш претплатник, па нам је нашао још два претплатника: Тривуна Тепшића и Симу Пестелека и послао за њих 2 долара претплате. Обећава нам још претплатника. Ми се веселимо свему добром, што нам јавља, жао нам је, што се тамошњи Срби, тамо барем у туђини, не сложе у једно коло српско, а дописнику захваљујемо на његовој бризи за „Српско Коло". Угледали се и други у њега!

Шта се збива у нас и у свијету, Пријатељи „Српског Кола". У име претплате послали су нам: Вукашин Поповић из Јасенаша 25 круна 60 фил.; Михаило Вујић из Иванског Бока 6 круна 40 фил.; Данило Богдановић из Читлука 22 круне 60 фил.; Илија Крковић, учитељ из Пчелића 37 круна 40 фил.; Димитрије Гајић, трговац из Глине („велеиздајник") 6 круна 40 фил.; Антоније Срнић, учитељ („велеиздајник") 12 круна 80 фил.; Милош Здјелар из Полоја 12 круна 94 фил.; Милан Драгић, трговац из Кукурузара 6 круна 40 фил.; Јово Пејновић, умировљени пригледник из Смиљана 6 круна 40 фил. Прилози за „Српско Ноло". Димитрије Гајић, трговац из Глине, „велеиздајник," скупио је у сватовима Светозара Покрајца, а у кући капетана Маџарца у Шибинама 80 круна за „Српско Коло." Дадоше ови: Дојић из Бјеловара 1 круну; Баришић из Нарте 3 круне; Лукач, надсавјетниковица из Глине 5 круна 80 фил.; П. Пајић, контролор из Глине 6 круна; породица Д. Гајића из Глине 10 круна; породица Маџарац 10 круна; Јово Ћук, трговац из Глине 5 круна 60 фил.; младожења и млада 10 круна