Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО коло

Стр. 5.

нице, јер да он зна најбоље потребе народа који долази из Угарске, Србије и Црне Горе. Колико глас ГТупин има међу угледним и богатим Американцима, ми смо увјерени да ће он још много моћи учинити за српски народ у туђини, у далекој Америци. Зато се од срца радујемо, што се овакав човјек ставио на чело удружених Срба у Америци. А надамо се, да ће се и српски народ тамо окупити око друштва, ком је он на челу. За њега не може бити боље награде, до тога, да се сви Срби сложе и удруже, како би лакше одољевали свима невољама. Јер он има глас велики, новца има, њему Срби не могу ништа учинити у знак захвалности и призвања, осим то, да се сви удруже, како би он могао рећи: Право сам учинио, што сам ступио на чело Америчких Срба. Нисам погријешио, није ми жао ни труда ни времена. Видите, то је оно што нас весели, што нам даје вјеру и наду у боља времена: то што сви други, сиромаси, милионари и велики достојанственици ступају у једно коло. Оне лијепе ријечи: Само Слога Србина Спасава, које смо прије само говорили, претварају се сад у дјело. И вријеме је већ било.

Моја отаџбина. Не плачем само с болом свога срца Рад земље ове убоге и голе 1 ), Мене све ране мога рода боле, И моја душа с њим пати и грца. Овдје у болу срца истрзана Ја носим клетве свих патња и мука, И крв што капа са душманских рука То је крв моја из мојих рана. Ја плачем плачом многих милијона Мој сваки уздах, свака суза бона Њиховим болом моли се и иште. И свуда гдје је српска душа која, Тамо је мени отаџбина моја Мој дом и моје све мило огњиште. Алекса Шантић. ') Пјесник је син сиромашне и кршне Херцеговине. Али за разиику од многих Срба, који маре само за свој крај, он нам говори, како је аему отаџбина све Српство, а не само Херцеговина, и он јадикује, моли се и иште за све Српство, а не само за свој крај. И кад годема већина Срба буде овако мпслила, онда ће нам тек сванути љепши дани. „Српско Коло" прима огласе по најумјеренијој цијвни.

Шта се збива у нас и у свијету, Дјевојка претплатник „Српског Кола". На „Српско Коло" претплаћена је и Српкиња дјевојка из Доњих Богућеваца Ката Балић. Пријатељи „Српског Нола". Послали су нам претплату: Раде Релић из Сибеника 6 К 40 ф. за два претплатника; Никола Тепшић^из Блатуше 31 К 80 ф.; Димитрије Дешић из Гудовца 22 К 40 ф.; Панто Радуловић из Дрежнице 6 К 40 ф.; Српска православна цркв. опћина из Винковаца 32 К; Алекса Дабић из Тројеглаве 6 К 40 ф.; Михајло Петровић из Бјеловара 6 К 40 ф.; Милка Мишевић из Глине 8 К; Владимир Божић из Н. Бановаца 4 К 80 ф.; Д. Гајић „велеиздајник" (већ по трећи пут шаље за „Коло") из Глине 6 К 20 ф.; Ђуро Јовановић „велеиздајник" (већ по четврти пут) из Бовића 16 К 40 ф.; Радивој Кораћ из Дебелог Брда 11 К 20 ф.; Јанко Цикота из Иванског Бока 12 К 80 ф.; Раде Дамјановић из Куновца 12 К; Милан Вучковић из Моштанице 4 К 80 ф; Ђука Рајшић из Чикага (Америка) 19 К 40 ф.; Никола Поповић из Гарешнице 10 К 90 ф.; Стево Мрвош 12 К 80 ф.; Ђуро Грчић учитељ из Врпоља 9 К 60 ф ; Миле М. Стојановић из В. Попине 6 К 40 ф.; Јован Гајић из Чортановаца 6 К 40 ф ; Јефто Пјевац из Клокочевика 6 К 40 ф.; Љ ј бомир Милојков из Гада 5 К 7 ф.; Никола Боровац из Зрмање 16 К 40 ф.; Стево Качар „велеиздајник" из Стрмена 11 К 20 ф.; Дмитар Жарковић из Кореничана 4 К 80 ф.; Димитрије Рашић из Митровице 68 К; Душан Милановић парох из Српске Капеле 20 К 80 ф. (по други пут); Коста Мајкић из Бање Луке 5 К 77 ф.; Чеда Петровић из Попинаца 7 К 20 ф.; Глишо Вучковић из Бобара 6 К 40 ф.; Данило Гергуров из Сомбора 28 К; Вајо Ј. Клипа из Краљевице 8 К; Михаило Шепа, трговац из Перне 6 К 40 ф.; Светислав Рогулић из Златара 9 К 60 ф.; Петар Борота учитељ из Острова 13 К 10 ф.; Никола Милојевић, свећеник из Беловара 32 К 60 ф.; Милан Ј. Димић, свећеник из Плавшинаца 28 К 80 ф.; Михајло Јовановић, свећеник из Бродца 6 К 40 ф.; Никола Рудић из Класнића 6 К 40 ф.; Љубомир Павловић умир. опћ. биљ. из Черевића 9 К 60 ф. Хвала свима од срца. Патријарх и владике Грујић и Николић посетили су, кад су били у Загреб и „Привредник", друштво које отпрема српску децу у шегрте. Најдуже су се задржали код шегртског оделења, чудећи се, како је тамо све до ситница удешено, да се за свако дете знаде управо како дише, а не друго шта. И ова посета великих наших црквених достојанственика показује, како нам се јављају боља времена, кад ћемо се сви ми Срби наћи