Starmali

80

ћира. Да ти кажем нешто ново, у Чешкој ударио гром у Слободу. С п и р а. Па по чему је то што ново ? ћ п р а. Не разумеш ме. С л о б о д а, тако се зове један човек, који је тако несретан био, те га је ономад гром ударио. Спира. Сиромак. Ал ипак је нешто и сам крив. Што је трпио на себи тако имс, које громове привлачи. ћира. Бил' ти мени знао казати каква је разлика, измеђ каквог лошег адвоката и каквих полит. новина н. пр. „Заставе"! Спира. Па то је лако. Лоши адвокат хтео би да добије процес ал га не добије. „Застава" неби хтела, ал га ипак добије.

ћира. Уредника францеских новина „Рауз" осудили су да плати 2000 франака глобе. С п и р а. А како се зове тај уредник, — или како се пише ? ћ и р а. Он се пише : П о § а {. Спира. Хјо, богме рогатим уредницима нигде не праштају.

ћира. Колико си ти п.татио пореза ове године? Спира. Кад бих превео у наполеондоре износило би управо тридесет наполеондора. ћира. Па јел' ти жао за толиким новцем? Спира. Молим, то је увреда по моју лојалпост! Али ипак кад бих знао, да су то баш моји новци били што их је Васић Хаџи-Лоји поклонио, онда бих дрекао за њима до неба. ћира. Шта ти судиш о новој школи, што су је завеле у Новом Саду дувне или опатице.

Спира. Бога ми ја им не бих могао дати најбољу сведоџбу, ни ђацима ни учитељицама. ћ и р а. А како то ? Спира. Ето тако! Јер сваког сата морају трипут да клече не само сви ђаци, већ и све учитељкце.

ћира: Је с' читао шта вели „Пешти Наплов?" С п и р а: Шта каже ? ћира: Вели да није у мађарском интересу говорити да нас у Босни туку наша браћа Турцп. С п и р а: А да ко ? ћира: Треба говорити да нас туку Бошааци Спира: Аук никт шлехт, аз ебата!

Преводи са латинског. Јоћаттез зте гегга. Јоване, сине, терај! СјаИшаЉеаб. Гал има теја. Ргоси! а Јоуе. Јовина прокола. Риег зиАауЦ; е4 а1з^. Дечко се удавио ал је био сит.

Шаљиви бака. Новосадском „ИјукШс-у" допада се ванредно досетка једнога баке, зато је и он својој публици приповеда овако: Питали су једнога баку, који се пз Босне вратио, како му се допада та Босна? А бака одговори: Босна је така земља, да ми је половину поклоне, пљунуо бих на њу, а не да се још за њу бијем. Боже мој, ми Срби кад што нећемо, ми за то имамо учтиву пословицу: Пољуби па остави! А видите има људи код којих је девиза: Пљуни иа п о с л е у з м и.

Нов проналазак. И ово нам прнповеда ,,Гј\-ј(1е1г', како је неки наш војник родом из Темишвара, а сада ослободитељ Босне пронашао нешто, што ће се до века блистати у кроникама ратних проналазака. Кад се крупови топови од ватре усијају, он причврљи на њих режањ меса, па за ти.ти часак буде деликатна роспрадла. Круп, кад је изумео своје тогтове, јамачно није ни сањао да ће наши војниЦи тај проналазак тако усавршити (т. ј. направити од њега шпорерт).