Starmali

156

„стармали" број 13. за 1878.

Свакој срнекој кући 31601111,ИЕ ИРАЗШЕ НОВА ШЕОЈГСКА КЊИГА КАТАВАС1А ©одержлцЈДА К7, севк церкфкиое п -I;м и коскресное, и иимд р а 3 н К1 д п 'I; с п К1 д в X" о к п м д, п ■!'. к л е д\ К1 а к о к е с х г о д г А, из'л св/.\тк1\"А церг;6кпк1\"л киигл Г.К1К1НК1Л\ Г А уЧЕИШ ;\.уд\7. ског|л\7,. икоже н кс 4 \\7. церкокнлгц; лкЈг.ителелгА гчредил7, јапнш. понокичк, Плро\"7. ко ск. кр. грлд-ћ Ноко-Одд+,. Књига је ова удешена по црквено-жколским прописима за омладину школеку, и као таква добила је благослов Њег. Свет. патријарха српског Прокопија Ивачковића. Књига броји 100 страна 8-не, а цена јој је само 20 новч. Ко на више ком. поручи, рачунаму се ком. по 15 н. Ерипознатим комисионарима нашим дајемо радо и у комисију ову кн.игу, ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У Н. САДУСад је баш изишла из штампе нова ктг.ига: Животописи сдавних војсковођа. I. П0РИЈЕЕЛ0 ЗИМОШША И0Р0ДИЦЕ и ПОП-БОГДАН ЗИМОНИћ, војвода Г атачки. Сабрао Јово Накпћсновнћ, сскретар опћине Е. Новске. ЈЈв'" СА верним ликом попл- Б огдана. Цена је књизи само 20 новч. Ко на више комада поручи добија књигу за 15 новч. Наручбине ваља слати пггампарији А. Пајевића у Н. Сад.

Артур код „златног у Паско вићкиној сокаку бр. 39

Ј. Кутн

лема || кући, на велииом у Новом Саду

препоручује по најјефтинију цену сваке врсте и Форме шешира: од Филца, сламни, палмани, свилени, и цилиндара; финих рутавих и углаисани поповски шешвра е ћелепушом заједно ; тророгљатих шешира за г. г. штабалне официре и војничке лекаре, клобука (чакова) ; капа за Официре, чиновнике, проФузе, војничке пскаре, послужитеље, за ватрогасце и војпике у логору; грађанеки капа од нохе и друге материје, од коже, еомота и евиле; српскн н турски фееова; накићенн шешира дечији. Исто тако препоручује дооро прибрано стовариште ципела •за господу, за госшгђе и гоепођице, за дечаке и за децу — ципеле су од шагрена, калпекита, викеледера, еомота и еберлаетина. — комот-ципеле еа господу и госпође. Обилато енабдето стовариште : белог рубља за господу, огрлица и наруквица (маншетна), краватљи; штапова, еунцобрана, и кишобрана торби ручни и о врат, кофера, дрвени платнени, и консни; прибора, путнички н ловачки пушака лефушеови и пержуеиони револвера,, кесица за сачму, рогова за барут фишека готови за пушке п за реворвеле; торби ловачки; боца пољских: ствари за војничке униФорме, пропиоанн и салонскн еабаља за ОФШшре, бодежа (рапира); рукавица за мачевање (Фех-говање); оеобите соргс рукавица : милитареки и' грађански; летни рукавица: плетени, и кожви и свилени ; чарапа кратки и обичнн; коине галантеријске робе. Једино стовариште праве француске и енглееке пар фимерије, мирисавака и други ствари тоалетни (при облачењу. — четкица за зубе и за нокте: четака за косу, за браду н бркове; чешљева ретки и чеети. А за зимно доба препоручујем п. т. публици своје красно прибрано стовариште: шубара и бунди путнички навлака козвом :пелц постављени за ноге; и од коиее нонсни корпи: чизама крзном подуплаћени, огртача за госпође од материје н од еомота, крзном постављени и исто тако оперваиеени колчака; јака с крзном. викторијанки, савакупног прибора (гарнитуре) од крзна. — Еелико етовариште еепапа киршнереког. кожног и еве друге робе од ове струке. Наруџбине са стране извршују ее савесно и тачно. С велепоштовањем АРТУР Ј. КУТН „ код златног шлема" у Паековпћкиној кући бр. 39. на всликом сокаку у Новом Саду.

Радионица мушког одеда д 4 0 Л Ф Д ФРДНКЛД у Н. Саду г к о д Е н г л е з а", на главној пијаци у кући „Иатице Српске" бр. 42 нрепоручује за јесењу и зимску сезону сваке врсте најлепше израђених мушких хаљина за чудо јеФтином ценом (а да би избегли случајне промене у имену, ваља споменутп само: Франкл.) Нарочито се препоручује: за госноду горње хаљине (капуте) од 10 Фор. на више као и омиљене такозване Менчикове „15 „ „ „ јесењих поуком преобука — — „ 16 ., „ „ „ чакшира (панталона) — — „ б „ „ „ „ нрслука — — - — „ 3 „ „ „ врло елегантних шлофрока ■— — „ 12 „ „ „ Осим тога може се добити у свако доба у највећем избору до најфиније израђеиих мушких хаљина сваке величине и разноврснога помоднога и елегантнога кроја. Шпецијалитети у штофовима за панталоне. — Велико стовариште најфинијих штофова домаћег и страног фабриката. Једина продавница за Нови Сад и околпиу сваке врсте, правих, орпгиналних, американских ШИВАћИХ МАШИНА за ПОРОДИЦЕ и РУКОДЕЈГЦЕ по Фабричној цени, са поуком безплатном, уз годишњу гаранцију, и иа месечну одплату. Радионица за репаратуре, брзо, тачно и јеФтино. — Стовариште сваке врсте конаца, енгл. Перки -Игала, зејтина у Флашама, као и свију делова шиваћих машина. Све то и једино само код АДОЛФА ФРАНКЛА у Н. Гаду, главн. иијаци бр. 42 „код Енглеза."

Ш тајшарија А. П ајевиђа у Н овом С аду 1878. год.