Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 13. ЗА 1878.

149

ОТАРИ ТИГРИШ. Е хвала богу сад сам се опет усапарио и укемењио у својој столици, — Комотно баш није. Али теремтете, само нек је дигурно.

Еокице. Један Мађарчић предлаже да се покупе и упештански музеум пошљу босанеке старине. Ми држимо да би тамо боље пасовале босанске новине. Настаје божић, празник м и р а. Берлински уговор могао би се суспендирати бар преко ових светада. Или да се божић одложи, док берлиески уговор сасвим не издахне. Јер ово двоје не слаже се никако. У Београду на Теразијама саде се дрва, и то сада усред зиме. Пиак није добро, што је тако баш сасвим одбачена она девиза: н а п р о л е ћ е! Вели се да је у Афганистану само зато ватра пот. стакнута, да се бог рата има где огрејатн, да се неби смрзнуо преко зиме. Из Пруске прогањају социјалисте и комунисте, и то тако нагло, да многи нису имали каде ни своје петарде и паклене машине собом ионети, већ су их у земљи заборавили. Кејредин-Паша вели да се Турска мора препород и ти, и у томе ће свештенство велику улогу играти! свештенство протестира, велећи, да ту пауку није учило у богословији.

Херкулов посао. Чусте-л браћо, чусте-л људи Еакву песму „Обзор" гуди, Каквим-ли се планом труди, Ево он се јавно нуди: Да извуче помоћу Хрвата Т и с у и з б л а т а. Ал „Обзоре", нуто среће, Тиса твоју помоћ неће. Шта ћеш сада, мој Херкуле, Де промисли се: Биди мого бар извући Блато из Тисе!

Из школе. Учитељ. Ко је био Св. Павле? ђ а к. (Не зна, збунко се). Учитељ. (Оће да му помогне) Но Св. Павле био је а — а — по —" ђак. (Радосно повиче: „Апотекар" На испиту ђак ништа не зна, а професор погледав га љутито и иронично рећи ће: Профе сор: „Шта је то, кад се место у школу иде у кафану ?" ђак. „Пука клевета ! "