Starmali

22

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 3. ЗА 1879.

госпа направиће се картаром (само као бајаги); један познати кај ишар маскираће се као берберин (те ће публику бријати) и т. д., нећу све да их одам, а и за ове се кајем, што сам вам унапред казао, те ћете их лакше познати. Осим тога вечера имаћемо још три лепе забаве ових месојеђа: позоришну игранку (у корист позоришту), позоришну претставу (у корист породице ђуре Јакшића) и забаву више девојачке школе (у корист ове шкоде). Ту ћемо видети „ко је Србин и српскога рода", ко ће доћи и ко неће, па ћемо онда њих узети поименце на сито и решето. Аб.

У Новож Саду. Господар Јефта се радо шалио са госпојама, што се воле картати. Једанпут ће он једну од њих запитати : Ала госпођо, умете ли ви, молим вас, бацати карте? „Умем" одговори госпа. „Ба кад умете, што их већ једанпут не баците, докле ћете се картати? Аб.

„Лепа" наука. Тамерлан ће једном силни Јенисехир опколети, А грађани закључише Војском му се одупрети Само Хоја мудри даде За „покорност" гласа свога, Понудив се да он иде До тирана ужаснога, Да у њега поклонима Милост како извојује. Допадне се ово свима. Сад се Хоја саветује, „Е1та је боље," жену пита, „Или гуње пуне сласти, Или смоква соковита?" На то ће му жена касти : „Гуње ће се пре допасти!" — „Кад ти жена тако збори (Премишљ'о је Хоја стари), Баш противно онда твори!" Па смокава натовари. И чим дође Тамерлану Под шатора земљи пада, Понизно му скуте љуби, А и смокве пуне слада Пред тирана меће млада. Ал' Тамерлан гневом плану Кад загледа овог дара, Па на слуге своЈе ману Да све смокве из когаара 0 главу му полупају. Бију слуге — што год могу! Ал' како га луии која Бикне Хоја: „Хвала Богу!

Хвала Богу !" и ако му Пуца глава од смокава! Зачуди се вођа тому, Па за узрок запит'о га. „Светова ме жена моја, Али ето хвалим Бога (Одговара стари ХоЈа) Што је несам послушао ; Јер да сам ти — к'о што резе Место овог гуња дао —г Не бих света угледао !" Тамерлан се насмејао; „На науци овој лепој Захвалан ћу теби бити, За твоју ћу љубав дакле Јенисехир поштедити. Запамтити вредно то је! Зато људи свих времена, Послушајте речи моје : — Не слушајте савет жена!" Прерадио Прерадовић.

0 и м а њ у. (Гелсрт.) „Имао сам" — то није имање. „Имао бих" — то су празне речи. „Рад бих имат" — то је желукање. „Имати ћу" — то тек смешно звечи. Али : „имам", — то једино вреди; Зато, брате, шта имаш то штеди. Ј.

0 а 0 л и м п а. Мишка Товић у Загребу јадикује негде: да би „Застави" милије било, да Босна остане турска, него да постане хрватска; али ја би онако у мојој женској глави рекла: да ће Босна пре бити и српска и турска и швапска и мађарска, само не онакова, какову би ју г. Мишка Товић желео да постане; а то је код целог тог препора бар држим најглавније. Клио. Богиња у пензији. Бубнуотека VIII. На св. Саву ове године приредило је друштво „Зора" у Бечу дваестпетогодишњи парастос Бранку Радичевићу. Том је приликом добила ,,Зора" између многих других и овај телеграм: Та кад нам већ није могућебити набратском Вам састанку кога држите у спомен Бранку; То примите бар израз наших жеља, Провели много таквих весеља! (Да смо весели!)