Starmali

64

Новије

књиге,

НОВА КЊИГА.

(Под овим насловом навестићемо сваку кшигу, која се уредништву тога ради припошље,) Физика, написао БаЛФур Стеварт проФесор Физике у Манчестру, превео Стеван В. Лоповић, епархијски школски референат. Са 48 слика. Дена 50 новч. или 6 гроша чаршијских. Ово је треаа свеска у низу „књига за школу и народ", које издаје штампарије А Пајевића у Н. Саду.

РЕД ИЛ0Ш1ДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. од 4. (16. марта) почињући до даље наредбе: Из Новога Сада у Земун понедељником уторником, средом, петком и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Тител, средом и суботом у п'>ла 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Оршаву понедељником, средом и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом, четвртком, петком и суботом у пола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 4. (16.) марта 1879. Отправништво.

1111 1131РI Ш 1 ПЕСМВ ЗА НАРОД спевао СВЕТОЛИК ЛАЗАРЕВИћ. = СВЕСКА ДРУГА. = САДРЖАЈ: Сриство. — Српска вила. — Срнски својевољци у логору на Дрини 1876. г. — Срби полазе у бој.— Бој на Шуматовцу.— ђенерал Чернајев.— Освојење града Ниша. — Пуковник ђуро Хорватовић. — Спомен погинулим јунацима за ослобођењс и независност српску 1876-—1877. — На дан проглашења независности Србије Уз књигу иде лик кнеза Милана. Цена је књизи само 10 новч. Ко наручи више комада добија по 77* новч. комад. Наруџбине ваља упућивати: ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВНћА у Нови Сад.

НЊИГЕ ЗА ШКОЛУ И НАРОД.

ПОЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА излазе једназа другом овим редом: 1. Хемија од X. К. Роское, проФесора хемије у Манчестру. Српски превод од Стевана В. Поновића, шк. реФерента. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, нроФесора Физике у Манчестру. Српски превод од С т е в а н а В. П о п о в и ћ а, школ. реФерента. Са 48 слика укоричена. 50 новч 3. Аетрономија од Н. Л о к и е р а, члана кр. друштва у Лондону. Српски превод од дра ђорђа Натошевића глав. школ. реФерента. Са 47 слика, укоричена. 50 новч. 4. Физикална географија од А. Г е ј к и ј е, проФесора геологије у Единбургу. Српски нревододЛазе Пачуа, ур. „Отраже". Са 40 слика, укоричена, 50 н. 5. Геологија од А Г е ј к и ј е, проФ. геологије у Единбургу. Српски превод од Л. Пачуа, уредника „Страже". Са 40 слика, укоричена, 50 новч. 6. Зологија од 0. С м и т а, проФесора зологије у Страсбургу. Српски превод од В л а д а н а А р с е н ијевића, нроФесора срнске учитељске школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 новч. 7. Ботаника од X. А. де Бари, проФесора ботанике у Страсбургу. Српски превод од Владана Арсенијевића, ироФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена, 50 н. Претнлатна цена на свих 7 књига стоји само 3 Фор. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеве сраске 35 гроша или 6 гроша поједина свеска. Низ ових књига изићи ће у току ове године1879. Наруцбине из Аустро-Угарске шиљусена иотписану штамиарију, а оне из Србије на књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРИЈА А. ИАЈЕВИВА, као издавач „Књига за школу и за народ".

[ја А.

10 нов

10 нов

продаЈе са свога стоваришта: Буквар за српске основне школе 20 Упутство уз буквар за основне школе 10 Мала катаваеија — — — — — — 20 Одабране народне песме за учење на изуст у срн. основним школама — — — — — Диециплина на правила за учитеље српских основних школа — — — — — — — „Здравље и напредак наше деце", за народ написао Др. Милан Јовановић Батут О дифтеритичној вратобољи, за српске матере написао др. И. Огњановнћ. — — — — Индустрија ињеничиниоци у Србији, написао Драгутин С. Милутиновић — — — — Русија и балканеко питаае — -— — — Мала библиотека свеска I. — — — — II . III. IV. „Илустрована ратна Кроника," седам свезака, 29 табака са 104 слике, у меком повезу 3 Фор. Исто у лепим тврдим корицама — — 4 Фор. Очеви и деца, роман од Ивана Тургењева 60 Из природе, чланци за сгаро и младо — 20 Како ваља ђубрити — — — — -— 20 Нове метарске мере — — ■— — — 10 Мала Дазарица, песме за народ књ. I. са сликом кнеза Николе —• — — — — 10 Поријекло Зимонића породице и пон-Богдан Зимонић, са верним ликом нопа-Богдана Како ее чува и негује здравље женскиља и мале дец од др. ЈБ. Радивојевића Наставни пдан за срп. нар. учитеље — Увео листак, приповетка — — — Српеки ријечник за кованције— ■— Херцеговачко робље од Чермака мање слике 40 „ „ „ веће слике 80

нов нов нов

„Новина" I. ,, Новип II.

60 20 20 40 10 10 60 80

нов

нов

нов

новч,

20 20 20 40 10

02 о

Е1 <х> о

ф И о к Рч О У

Рч ^ Ф К г40-

о Н |5 сЗ § со " ^ СЈ а 4 и

з в © е - « и Рн о к Сј и л И 2 8

к * ©

о е

■г-, к о к О св св М *ч О ГП 03 ^ к -о се н н о к н о ©

к св © к и-

'к 5 к к н -г © *'—а

О ^ К « М сЗ к К Рч о о и & сЗ §

&

к Р« к н к \о 3: ^ а © а О <х>

За уредништв одговара А. Пајевив..

Штампарија А. Пајев1 ША у Новом Саду 1879.