Starmali

Скет.А ./«\.КМ^

ВЈАСНИК ЗМАЈ-ЈОВАН ЈОВАНОВИћ.

ГОДИНА ДРУГА ;

ИЗДАЈЕ ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИМ.

ГЛАВНИ САРАДНИК

УНОВОМЕ САДУ

ИЗЛАЗАК И ЦВНУ

АВУКАЗЕМ.

< 10. Јуна 187!>.

ВИДИ ИА ЗАВИЛЕТКУ ЛИСТА.

ЛАЗАРУ ООЧИЦИ. Ох за седам кратких дана П е т големих, љутих рана, Каквих рана ? каквих јада ? Посред срца, посред нада! То је, брате, искушење: Да-л си челик, да-л си стена. Тебе, Лазо^ небо куша: Да-л си јачи од камена. Па кад снага духа твога, Кад претрпи и те јаде, Тад ће небо још једанпут Мач у руке да ти даде, Нова чуда за слободу Починиће рука смела; А да буде срећа трајна Молике сепет анђела. А сад нек ти, хај, прискочи Горска вила хитра скока, Нек те вида, не са биљем Век сузама нашег ока. Тај се мелем данас лије Широм, дужом свих даљина, Где год има српске мајке, Орпске к^ери, српска сина. З.-Ј. Ј.

Тражи се: У Босни и Херцеговини тражи се разносач „Турског народа" да однени митрополита Игњатија и владике Антима и Дијонисија.

Тражи се Србин, који би, кад га удариш песницом у ребра, рекао: „кегеш а1азап те§ е^узгег", и тај ће сместа добити титуду почасног хазафија, са отпустом таксе.

Тражи се врач који би погодио шта управо хоће Андрашија кад каже да неће, а шта неће кад каже да хоће. Тражи се дописник из Сомбора, који би имао куражи истинито казати како је то било да је српска већина обрала бостан. к .

Из Шајкашке. Једна жена код нас овде у Госпођинцима добије у цркви стол. Али нашла вам се ту друга нека жена, која је држала, да има више права на тај исти стол, те ће у цркви са оном првом заподети кавгу, доказујући, да тај стол треба она да добије. Овамо онамо па се диже читава ларма у цркви. Један наш прост човек умеша се у дишпут, те ће им рећи: „Шта се за име божије свађате! Имамо ми сад нашег посланика Перу, тај ће нама наћи наша права па ћемо ми добити скамије у цркви, те ћемо моћи сви седити!" (Видите само како је фармазон! Он, као вели, кад се посланик наш тако заузео да нам школе помађари, зашто неби помађарио и ц р к в е). Н. Л,