Starmali

176

„стармали" број 22. за 1879.

Нове књиге, (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради прииошље.) Певанија Змај -Јована Јовановића свеска четврта, издаје српска књижара ЈЈр а ће М. Поновића у Н. Саду. Српска народна задружна штамнарија 1879. Цена 65 новч. или 8 гр. дивот-издању, а 40 новч. или 5 гр. издању за народ на обичној лепој белој хартији. Ко се претплати на цело издаље Змајеве неваније, добија још и лепу премију као уздарје. Зоологија за учитељске и више девојачке школе. Израдио Владан Арсенијевић, проФесор сриске учитељске школе у Карловцу. Издаље штамиарије А. Пајевића у Н. Саду. 1879. Царев гласник. Од Москве до Иркуцка. Роман у две књиге. Написао Јулије Верн, превео Сава Петровић. Књига прва и друга. Пздаје српска књижара Браће М. Поповића у Новоме Саду I. књига 278 страна, II. 264 стране. Цена свакој књизи 90 нов. или 1 ф . 80 нов. обема. Овоје Х.и XI. свеска библиотеке за женски евет, коју издаје иста књижара. Царић. мали календар са сликама за 1880. год. која је преступна и има 366 дана. Уређује уредник „Орла". Цена 20 новч. или 2 гр. чар. Издање Штампарије А. Пајевкћа у Н. Саду. 1879. Нретнлатнике из Босне и других крајева молимо нека плаћају писма кад претплату шаљу, јер за свако њпхово неплаћено писмо морамо да платимо 33 новч., а колнко нама онда остаје ? Накдада „Стармадог".

Нозив на претнлату.

Ових дана изаћи ће из штампе ПРВО КОЛО ПЕСАМА ОД ЈАШЕ —. Песме су махом оригиналне а са врло малим изузетком досад не штампане. Ово је „коло" измешано; „лирска" песма се не „женира" да стане уз „драмску" а и сам „еииграм" узима себи слободу, да се у ово ,коло в увати. Музика, по којој се рекли би цело ово „коло" креће, модерна је и напредпа, а усклици, који се пз песама чују, гласе једино : „светлост и слобода!" Неке од ових песама штамиане су у „Стражи," одакле их је г. В. Пелагић прештампао у својим „узоритим беседама и несмама". Ми позивамо све пријатеље српске књижевности, да се на ову књигу претплате, особито „млађе колено," коме писац и посвећује ово „коло" свошх песама. Књигаћеизнетиоко 6 штампани табака велике осмине, на финој хартији, а цена јој је 40 новч. Скупљачима на 8 књига једну на дар, а књижарима рабат од 25—30 °/о. Претплата и наручбине нека се шаљу на цотписаног у Вршац. Умољавају се сви наши и хрватски листови да овај оглас одштампају. Вршац на св. Пантелију 1879. Коета Лера, издавач.

ВЕЛИКИ ИЛУСТРОВАНИ КАЛЕНДАР Р(Г" за год. 1880. ушао је у штажпу — што јављажо растуривачнма и читачима овога календара. Излишно је даиас трошитимиого речи у иохвалу овога калеидара, који је за ово пет прошжих годииа у 70,000 иримерака расирострт ио свима крајевима где има Срба. Ми смо и за идућу годину прегли свом моралиож и материјалном енагом да нам „Орао" буде изврстан садржајем и леп обликом својим. У то име помажу нам први српски књижевници својим умним прилозима, а илустрације за календар израдили су нам изврсне снаге по првим уметничким заводима у Европи, не мање смо ее састарали и за фину, белу артију и укусну штампу. Денаје „Орлу" загод 1880. — 50 новч. или 1 динар. Растуривачима дајемо уобичајени рабат. Пре „Орла" сад је баш излетео као први календар за год. 1880. „Ц А Р И Ћ" МАЛИ КАЛЕНДАР СА СЛИКАНА, са одабрапим поучним и забавним садржајем а ценом од 20 новч. или 2 гроша. Ко поручи исти за готов новац на више, добија га за 12 новч. Наручбине на „Орла" и „Царића" прима ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЂ.А У Н. САДУ. као наклада „Орла" и „Царића".

За уредништво одговара А. Пајевиж

Штампарија А. Пајевива у Новом Саду 1879.