Starmali

244

Ћ.ира. Би ди ти мени умео казати, шта зна бачки владика ? С п и р а. Па ено он сам у својем говору на сабору вели: „ј а знам за сремску шљивовицу*. Ђ. и р а. Кажи ти мени ко је људима од веће хасне: хрватске загребачке универзитетлије или стакларски шегрти? С п и р а. Па стакларски шегрти. и р а. А како то ? С п и р а. Загребачки универзитетски ђаци р а збијају ноћу туђе прозоре, а стакларски шегрти оправљају их. Аб. 11 и р а. Јеси ли чуо да се од сабора иште м ировина за оне свештенике који би хтели по други пут да ступе у брак. Спира. Чуо сам. А шта је сабор на то решио? Ћира. Не знам шта је сабор решио, ал ја би решио овако: „Мировина је за оне који желе имати мира, а ко жели имати мира нека не ступа у брак!" Ии^а. Ето видиш, Спиро брате, г. комесар заборавио ]е понети и сабљу и калпак, па се сабор ипак мирно свршио. Спира. То би требао г. комесар да увиди, на други пут да заборави и сам доћи. Ђ. и р а. Ти то говориш само ради уштеде излишних трошкова ? Спира. Па наравно. — И ради бољег међусобног поверења. В. и р а. Је-ли Спиро, је-ли истина да шећер скаче. Спира. Није истина. Ја сам данас спустио у кафу грумен шећера, па је потонуо на дно као и досад. Иира. Би ли ти мени знао казати каква је разлика између Босне и Аустро-Угарске.

Спира. Не ћу да луиам главу, него кажн ако знаш. Нира. У Босни кад ко пева „Радо иде Србин у војнике" онда извуче фуру. А у Аустро-Угарској извукао би Србин фуру кад не би ишао радо у војнике.

К о к и ц е, Не треба таки калуђере сумњичити нетачним рачунима (као н. пр. у Шишатовцу) него треба изаслати стручну комисију да прегледи тасове, да нису можда пробушени. Тиховатрени отац Герман говорећи о томе ко је старији саборџија, он ил свешт. Прица, вели: „Ја оам имао срећу или боље несрећу дуже и више саборисати него прсдговорник". Сабор је требао на тај комплименат одговорити са равним комплиментом: ,,0 молим —срећа или боље несрећа јесанаше стране! - ' После аФере г. Варадија двапут га је већ његов срез изабрао за посланика. Он се увек отрес'о. Сад га ево бирају и по трећи пут. Још се не зна хоћели на овај глас цена орденима скочити или пасти. Онај вештак што је написао на једном лешњику читдво вјерују, оченаш и десет заповеди божији, — сад се спрема да опише рад светог синода на једном зрну проје. Неки калуђери веле: ми нисмо људи од ,,Пркоса", — ми смо готови у свако доба казати: ,,Хвала богу астал је постављен!" Из Пеште јављају да је опет велика вода. Већ се помишља на то да се нове долме направе — око зграде где се држи дијета.

Двобојни закон. За она места где с_у сад двобоји у моди. § 1.) Дистанција мора бити тако мала, да борци могу један другог видити (кроз дурбин). §. 2.) На дурбину мора бити бео барјак, да се не би онај други поплашио мислећи да овај већ пуца на њега. §. 3) Кад напере пиштоље, не сме се један на другог смејати (то је публикин посао) §. 4) Сабље ако су дрвене морају бити сребрним папиром облепљене (да лепше изгледа). § 5) Пиштољи могу бити празни, само Флаше од шампањера да буду пуне. Јер без пуцања не сме бити дујела. §. 6.) Секунданти имају понети и парче сапуна да би се могла част боље епрати. §. 7.) После дујела једе се биФтек ал енгле. (Да бар што год буде крваво.) — р. —