Starmali

32

„стармали" број 4. за 1880.

Котору, као и сви познати растуривачи сриских књига у нашим иањим и већим местима које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јеФтине књижице. За тај посао ми им осим своје захвале уступамо радо 10°/° од скупљене предплате. У Новом Саду 8. Фебр. 1880. Штампарија А. Пајевића издавалац „Народног Лечника". Изишао је 1 број СМОТРЕ, ЛИСТ ЗА НАУКУ, КЊИЖЕВНОСТ И ЗАБАВУ. Уређује Никола Марковић. „Смотра" доноси популарно пиеане чланке из п р иродних и друштвених наука, у којима ће изноеити најновије научне резултате, и који 1Ке се бавити замашним научним питањима, чија решеља иоправљају и утврђују правилни поглед на свет и природу, те су тако од уплива на умно развиће људско. „Смотра" ће доносити редовно по један забавни прилог (приповетке, новелу и т. д.) Својим кљижевним оценама жели да нослужи напретку српске књижевности, откривајући неиотпуност и превлађујући олош, а препоручујући честито, а тако исто ће

чинити службе и читалаштву, свраћаЈући му пажњу на ово или оно дело. Извешћима (дописима) из разних места сликаће колико толико културни живот срнски. У осталим белешкама објављиваће ситне ствари, које у предхОдећим рубрикама нису могле бити смештене. Казавши. шта ће „Смотра" доносити, а узевши у о^зир сразмерно ниску цену, надамо се, да ће наш ноштовани читалачки свет наћи за вредно, да се овом подузећу, намењеном културном напретку народном, обилато одазове. Први број доноси: Неколико речи унапред од уредништва. — Данило Гурк, прииоветка Марка Вовчка од Срдана. — Женскињу (по Мајснеру) од Срдана, Знање и верау онште, ас обзиром на наставу посебице. По немач. од ? — Критика: Орао, Српски соко, Годишњак, Панчевац, Србин, од -а. Практичан поступ а к п р и н а с т а в и од Св. Милетића, Душ. Т. И з срнског живота, приповетка Стевана В. Поповића —а. Енох Арден од АлФреда Тениспа, превео Змај-Јован-Јоваод —ћ. Аиз ХЈп^агп уоп АДоИ 1)их в. — Наука, књижевност и уметност. Издруштва (допис из Тамишвара, Новога Сада, Панчева. На корицама: Из Земуна, Беле Цркве и Оршаве, Вел. Кикинда, Панчево. — Смеса.) „Смотра" излази двапут месечно: 1. и 16. сваког месеца на великом табаку са црвеним омотачем и стаје за Аустро-Угарску на годику 4 ®ор. на по године 2 ф. на четврт 1 Фор. — За Србију и остале земљена годину 10 динара или Фр., на ио године 5. на четврт 3. и шаље се на администрацију „Смотре", ЈовеМаЉ, 8сМ%а88е 17. Тетезуаг.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ НА КЊИГУ СЛАВЕНСКА СЛОГА или РУСКА ВОЈНА 1877- 8. Дод овим именож а с помоћу „Ратне Кронике" и земљовида написао сам књигу која садржи 14 јунанки народни пјесама о ведиким руским бојевима у Европи и Азији од почетка до свршетка рата у Цариграду 1878. Како је Русија наш савезник у рату била против Турске, то су и пјесме сваком приликом историјски везане са сувременим овостраним нашим догађајима т. ј. бојевима. Наш гуслар радо нјева старе руске пјесме а ове најновије ће још радије пјевати — зато што је тај рат вођен за Срнско-Бугарско ослобођење. А и за то што се сви желимо што боље упознати са братом Русом! Рад,и познанства и зближења с Русима нашој (простој) публици потребна је ова књига добро — која историјски припа оно велико саупешће и братско пожртвовање Руса — за ослобођење своје браће, ђе је у једном боју падало по 50 хиљада мртви! Нека зна наша омладина оне велике хероје Руске и земљиште бугарско ђе из тога рата лежи у гробовима 180 хиљада бораца са доста ђенерала и хиљада официра! Ова је књига већ ушла у штампу а готова ће бити до 30. марта о. г. Имаће 7 штамн. таб. и нешто више, а цијена само 50 новч. или 1 динар срп. Скупљанима претплате 10-та књига рабата. Наручбине треба слати штамп. А. Пајевића у Н. Сад, књиж. В. Валожића у Београд, г. П. Рамадановићу Котор, књижари Ј. Павловића Цетиње и мени подписаном. Имена претплатника штампаће се и књига о мом трошку разаслати. Уз књигу иде и лик цара ослободиоца Александра П. Моје лањске пјесме књ. ,,0света Косовска" 2000 комада на јагму су прошле (осим неколико још код мене скоро нађених, а 310 ком. загубљених још тражимо напошти аустр). Таквоме се одзиву од поштоване публика и за ову књигу надам. А радим и на другој књ. „Освета Косовска" која ће донети заостатак наших бојева који се ево и дан дањи нижу око Гусиња и Плаве. У Никшићу на Богојављење 1880. МАКСИМ М. Ш0БАЈИЋ. Умољавају се и друга поштована уредништва да овај позив у своје листове приме.

Штампарија А. Пајевива у Новоме Саду 1880-