Starmali

За урвдништво одговара А. ПајевиЋ. < година ТРЕћА ј ИЗДЛЈЕ ШШШАРИЈА А. ПАЈЕВПМ. ГЛАВНИ САРАДНИК УНОВОМЕ С А Д У ) И ЗЛАЗДК И ЦЖНГУ АБУКАЗЕМ. 31. Шарта 1880 види НА ЗАВРШВТКУ ЛИСТА.

А л б и Ал би ја вол'о, да стгле веље У своје доба дигоше глас. Који би правди. праву, слободи Нотпора био, брапич и спас! Да није кобно, пакосно, злобно Дизраил точак кочити смеО. Из наше борбе, из наше крви Друкчи би венац данас се нлео. Ал би ти вол'о, Тисице мали Да такав дуго потраја склоп. Да снова твојих намере худе За јачих сила заклониш топ. Ко своју срећу на песку зида, На развалинам' суседа свог, Тај би још дуго слушати вол'о Како Дизраил дува у рог. Албион — јесте, Албион види Да теби говет' њему је срам, Па ружећ' жреца лажних олтара Хришћанској правди подиже храм. А из тог храма кад луча сине И ширем свету отвори вид, Ху, ал ће гнусна бити голоћа: Духова црних пакост и — стид! Борјан.

Чудо у Београду, (Ноцрпљено из аваничног извештаја.) У 71. броју „Српских Новина" има тачан „десетодневни санитетски билетин вароши Београда", који показује колико је њих од 10 до 20. марта 1880 г. боловало, и од чега, — и колпко је њих умрло, и од којих болести. — Но то још ннје никакво чудо! Но позпато је да људи од чега болују од тога и умиру, или бар од чега ие болују од тога и не умиру. И баш у томе лежи Београдско чудо што су тамо сада људи почели умирати од оних болести од којих нису боловали. Ево доказа (по извештају).Од Хидрокефалоса умрло је за речено време њих четворо, а боловао је само један. Од дифтерије, атрофије дечије, запалења кожице срца, запалења црева и желудца, перитонитиса, пришта гангрене умрло је њих девет, а боловало није ! ни један. (Од штампарских погрешака, нетачних пзвештаја или неудесних' рубрика, хвала богу, није умро нико, а морало је боловати њих више.Ј А.

Н I г (1 е I е 8. Ако још у коме буџаку има који игуман, нопа, ђакон, или звонар, који није заслужио црвен појас, нитп ће га икад заслужити, нека ми се јаве што пре, док нисам отишао Босну да усрећим, — а моја ће очинска брига бити да му трбу одликујем. — Који добро пију, наравно да имају првенство. — Бог је помогао, Бог помаже, Бог ће и одсада помоћи! Герман.