Starmali

„ОтархАали" излази З.О. 20 и послсдњег ; ЖЗДАЊЕ ШТАМПАРИЈЕ А. ПА.ТЕВИЋА. Писма и све што се тите уредништва, нека дана у еваком месецу. Годишња цена ф ., ; , се Ш иље на адресу Др. Илије ОгњановиНа у Нопогодишља 2 ф ., на 3 меееца 1 ф . За Србију. . Новоме Саду 20. Јуна 1830, вом Саду. Претплату лак и огласе, ваља слати ЦрнуГору, и друге крајеве нацелу годину 50 на штампарију А. ПајевиКа у Нови Сад. гр., на по год. 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар. ГОДИНА ТРЕЂ А Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

С идућим бројем изтиче предцдата већини наших дредпдатниЕа, које овим унадред учтиво моАимо да изводе за времена своју н редддату ноновитл, како неби моради нрекидати редовно дшљаае диста, који никоме на вере сију сдати ие можемо. НАКЛАДА „СТАРМА/10Г."

X а ј, X а ј! Један мали уздисај. (Лреведен са озбиљног на стармалски.) Што нас има од три вере Ту не видим још малера, Само, само, — крај три вере Да немамо и н е в е р а! Што имамо три наречја, Тужити се не би смели, Само, само, кад би с' н»има Трипут боље разумели! Што нас има топли хладни, Што нас има слаби, јаки, Тако бива и код други, — Само да нас нема млаки! Што имамо много рана, Од тих рана не би пали, — Само кад би њине боле Заједнички осећали!

Што се други руком маша Да нам узме што имамо, И та штета била б' мања, Да му сами ништ не дамо! Што имамо угурсуза И то би нам било лако, Само кад би, само кад би Мрзили их сви једнако!

Што бацају међ' кас семе Од раздора, — не бих плак'о, Само, само, кад то семе Не би никло тако лако! Што се други од нас туђе, Тај би терет лакше прим'о, Само да се, само да се Међу собом не туђимо! Што нас тесне са свих страна, Што нас узе одасвуди, С те узине ни по јада, Само да су шире груди! Што ми нисмо једно тело, Ту бих тугу лако збрис'о, Само да смо једна душа, Само да смо једна мис'о. — Р