Starmali

„От-а/рхлзигш" излазнЗ-О. 20 и коследњег $ дана у свако.м месецу. Годишња цена ф.. , погодишња 2 ф ., на 3 месеца 1. ф . За Србију, > ЦрнуГору. и друге крајеве нацеду годину 50 гр„ на по год. 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

ИЗДАЊЕ ШТАМПАРИЈЕ А. ПАЈЕВЛМ. У Новоме Саду 30. Јуна 1830. ГОДИНА ТРЕЋА

Пиема и све што се тиче уредништва. нека се шиље на адресу Др. Нлије ОгњановиВа у Но( вом Саду. Претплату пак и омасе, ваља слати на штампарију А. ПајевиИа у Нови Сад. Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

С овим бројем истиче претпдата свима нашим дретидатнлцима, који су се дретддат иди до краја Јуна о. г. С тога их учтиво мо димо да ускоре обновити своју дретдлату, Еако биим дист и даље без дрекида уредно сдати могди. НАКЛАДА „СТАРМАЛОГ."

ФранцусЕи лек, Шуњади се око цркве, Тумарали уздуж, преко, Бога хвалећ', народ кварећ' Плели мреже на далеко, Онде свади оца с сином; Ту замути бистро врело; Онде посеј мало кавге; Онде раздвој цело село! Све бајаги да су света Н>ина дела, њини пути, Сејали су врашко семе, Сејали су отров љути ; Шта &е народ? нек издире, Само нек се они шире, Само нек су они сити, То јеет Језуити! Ал ма да је име свето, Вешто окопревртање, Макар да је препечено Лицемерство и лагаае, Макар да их тамјан кружи, И о врату крст им виси, Продера се њина мрежа, Долијаше црни лиси.

Само воља, само слога, Па су чини ваши слаби, Подиже се Француз баћа, Па велику метлу зграби, Па увреда стара, љута, Ману метлом два три пута Па очисти те несите, То јеет Језуите! Одлетеше црне тице Проклињући од пакости, А Европа виче, кличе: ,Тако, тако, бог да прости!" Благо оном ко се не да Уловити лажном речи, Благо оном који уме Сам од шуге да с' излечи. Ој Французи ви сте шугу Са свог тела збрисат' знали, Ви сте нашли прека лека, — Би ли нама рецепт дали ?! И нас дави отров гадни, Јер имамо и ми јадни Једну халу, никад ситу То јест Језуиту! 0 0 ОШетња по Новом Оаду. ХБ1У. Овде је било говора о разним незгодама и досадама, којима је публика у- Новом Саду изложена при шетњи по нашој вароши, али има једна незгода за нас око „Стармалога", о којој обични смртни људи ни поњатија немају. Устане човек ујутру, обуче се, очешља се (ако