Starmali

.Стармали" излази 10. 20и последњег , дана у сваЕом месецу. Годишња цена ф.. погодишња 2 ф ., на 3 месеца 1 ф . За Србију. ЦриуГору, и друге крајеве на цел у годину 50 гр., на по год. 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

ЖЗДАН.Е ШТАМПАРИЈЕ А. ПАЈЕВИЋА. У Новоме Саду 10. Јула 1880. ГОДИНА ТРЕЋА

Писма и све што се тиче уредииштва, нека се шиље на адресу Др. Плије ОгњановиИа у Новом Саду. Претплату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. ПајевиИа у Нови Сад. Цена је огласима б новч. од једпе врсте.

1ШУ Само овај број шаљемо свжма нашим дојакошњим претплатшпџма, одеојих намјош није стигда дретплата, модећи их да исту што скорије обновити изволе; јер идући бро.ј слаћемо само онима од којих нам донде нретнлата стигне. Томе нас је научида огромна вересија од овог и осталих књижевних нодузећа наших . Ко не жели наш дист и даље држати, молимо да овај број натраг поврати. НАНЛАДА „СТАРМАЛОГ." Отармали се руга француској републици, Куд год одем, међ' жене, кеђ' људе, Ових дана све о једном гуде, Овде, онде, далеко и близу Све се очи отимљу Паризу •, Сва се пажња у Паризу спаја, Ка' да нема других догађаја. Ако узмем новине, журнале, Сви Француску републику хвале: Како с' диже, како шири крила, Плод дозрева срушених Бастила; Како Греви вешто коров плеви, А Гамбета уклања што смета, Здрава снага савлађује врага, Правим ходом иду за слободом, Златна слова добру срећу пишу, Народ, војска једним духом дишу. Република тек од девет лета, А признање од целога света! С толке хвале чисто ми је туга, Хајд' Стармали да јој се наруга.

Ругам вам се, момци напредњаци, Слободњаци и републиканци, Ви л' сте они што рекосте туна: ,Ми нећемо, не требамо круна! Република родиће нам спаса, Круне су нас довеле до паса!" Ви л' сте оно мирисаво цвеће, Д1то о круни ни да чује неће ! То ли вам је то начело славно, Које мрзи све, што ј 1 крунисано, А мрзи га као на авети, Така мржња ето вам се свети! Јера, ево, после горких дана, После мука, и после Седана, И кикота од ваших душмана, И вијора са толико страна, После оних милијарда рана, Република ј' славом — крунисана.

Шетња по Новом Саду. ХБУ. Па нек ми каже ко, да Нови Сад није велика варош: ових дана су се тројица удавила у Дунаву, двојица су у „брукшанцу" убијена, двоје је ујео бесан кер и једном детету ишчупао рукав од капута, жељезницу, жељезничку ћуприју и тунел имамо већ. у џепу, Фијакери трче на све стране, сладоледа једемо више него сиротиња хлеба, на пијаци имамо свакојака зеља и воћа 5 и то не само пре подне, него и после подне је пуна пијаца прљавог лишћа од купуса, трулих крушака и јабука побацаних по тротоару, искиданих тикава и разбацаних кромпира; звона сваки час звоне на погреб, мађарско позориште збира српске новце, имамо у вароши „клостер", „оводу",