Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 20. е!А 1880.

155

Тајиа. — Тајна је оно, што зна само једна ж е н а и Мита д о 6 о ш а р. Терати. — У С., у С. и у С. највише терају кера. Таст. — Ово још и којекако, али цу н и ц а ...! Тесто. — Обично се каже: „Помрчина као тесто", али у „благодјејанију" је „тесто као помрчина" (тако дрно.) Тиса. — Тиса оде у мутно море, (као и Дунав, Сава и друге реке.) Терпсихора. — Богиња играња набалуи куриоања. Са Хигејом (богињом здравља у вечитој је завади, (ал то су женски послови!) Тестаотенат. — Негде далеко од Кинеске тестаменат нема важности, ако је онај, који га је оставио, умрво. Дотично ое имање онда из галантерије досуди женама, и то само имућнима јер само ове умеју трошити, а сиротиња не уме, јер није никад ни имала шта да троши. Трепетник. — То је књига, која нас учи, да кога сврбе леђа, добиће батина. Аб.

Изреке и пословице. (Са мало додатка) Не тражи преко леба погаче, — него преко каквог високог протектора. Два лоша избише Милоша, — ал не оног Обилића. Коме је пчела за к л о б у к о м, сам се сећа, ал коме је пчела за камилавком, тог морамо ми да сећамо.

У жене је дуга коса а кратка памет, — неке су пробале да подсеку косу, ал ни то не помаже.

Светац се познаје по вечерњу, — а свечарство по појутарју. Реци па утеци! (Добро је кадкад и обратно учинити.) Бог не плаћа сваке с у б о т е, — зато БрудерЈашин лист изилази недељом.

Човек не зна шта га чека, — а нарочито ако није платио порцију. Сит гладном не верује, — а гладан ситом још мање. Крпеж, трпеж, кућу држи. (Т. ј. њихов крпеж, а наш трпеж). Јака матка така Катка. (Али матка има и универзитете и академије, а Катка ни једне гимназије своје.)

Зец у шуми а ражањ се спрема. (Само што није увек зец оно што се мисли да је зец). Ближа је кошуља него јанунџе, — т. ј. нама, али адвокатима и ексекуторима је ближе јапунџе,т. ј. наше.

(Ж. Б.) Све је на земљи сама сујета. (Зато Фризери и маршандмоде неће никад пропасти).

Нико није сретан пре смрти, — осим ако пре тога умре. Ко говори, кад треба да ћути, Тај ће брати јадике. (А ко ћути кад треба да виче, То су српске владике). , д. Д.

Нов речник. (Исправљен у логичном смислу.) Бравар. (Момак који чува браве). Н е умитне судије. (Судије, који се нису умили). Т у ц и н д а н. (Седан, СолФерино, Видов-дан и т. д.) Аксиома (Телеграм уреднику „Истока".) Волар. (СеНеМег). Срчика. (Баба, која често пијуцка ракије). Белај. (Снег). Лаконичност. (Коров). Изложба. (Кад кога истерају из ложе). Калабрија. (КаФана код Енглеске краљице у Пешти.) Инокос. (Човек, који носи пароку). Класичан производ. (Жнто, Зоб, јечам). Паранос. (Жељезница). Мастило. (Сланина). Амин!

Т В р Д И ц а. — Један тврдица падне у море, и удавио би се, да веки рибар недотрчи с чуном те га избави. Тврдица кад се мало поврати и одмори, извади четрдесет Форината и рекне: „је си задовољан са овом наградом?" — „Јесам" одговори рибар". „Али признајеш ли да без мене ти неби ово заслужио?" „признајем" одговори рибар. ,Дакле, кад смо заједно ове новце зарадили, ја ево узимам половину." рекне тврдица, и узме двадесет Форината, а продужи даље: „признајеш ли да сам ја већу муку и опасност имао него ти?" — „признајем," рекне му рибар „Дакле треба, бар пет Форината више и да примим" и узе пет Форината: „сад, мој драги — продужи тврдица — ја сам поквасио моје хаљине, и са тим бар двадесет Форината штете имам. Кад смо делили добит, треба и штету да поделимо: и по томе ти имаш мени јоште пет Форината да дадеш; али ја ти то поклањам," — „Хвала!" одговори рибар и оде. *