Starmali

190

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 24. ЗА 1880.

4Ф Новине доносе глас, да ће се у Ници састати Гамбета, Горчаков и Гледстон. Ми смо с поуздане стране извештени, да ће тамо позван бити и Пе лагић, на изричино захтеваље Гледстоново.

«5 У Загребу сеобразују странке. Тако кажу њихове новине, а ми држимо да су чланови тих странака већ образовани људи, не ће се тек сада образовати, јер онда би било које шта!

? Оних 166 новосадских грађана, што захтевају од министра, да се неколико необразованих проФесора мађарске гимназије уклоне, желе да се образ у ј е (ново) проФесорско тело. ф Ономад је држана седница магистрата новосадског због велике воде. Кажу да том приликом није био предмет (велика вода) исцрпљен. ! Дописник „Пестер Шмокљана" из Добринаца вели да је нашем свештенику у Срему више стало до акова ракије, него ли до благостања духовног стада му. •— Па нека онда дотично чивуче новинарско отвори у Срему ракијску продавницу, мешто што пише у новине, па смо уверени, да ће бити више ш п и р ит у с а у његовој ракији, него ли у новинарским чланцима н>еговим; а учиниће бар и то, да ће се онај свет згадити на ракију " 1*1, Из Т и т е л а смо добили један папирић оловком исписан, но многе су речи избрисане и бледе, те смо само у стању ово да прочитамо; — — депутацију — — РУ К УЈУ се 0 Кикинђанима Анђелић — — не потпомажу новооадску општ — — сви се чуде — — — славни Шајкаши — !!!!!???? (Мора бити да су писцу сузе капале на харгију, те се речи избрисале). ® На „У сек ов аније" штудира „Стармали* кога ће сад усекнути. Аб, Војнички кохбух. У прошла времена цисали су кохбухе калуђери. Али данашње просвећено доба отима многа калуђер • ска права (као и они што задиру у туђа права). Тако ће сад наш војни министар да изда кохбух по коме ће се кувати за војнике. „Стармали* се томе веома радује, — зато ће ево и он мало грађе да допринесе за тај кохбух. 1., Супа не сме бити никад врела, — јер није лепо кад се војник ожеже. 2., Ваљушке треба правити здраво тврде, да се војници навикну на бомбе и картаче. 3., Шписбратн ће се звати бајонетбратн. 4., Ако дође комисија. да прегледа ручак, треба јој дати комисброта, па јој неће скоро пасти на ум да забоде нос у туђе огњиште.

5., Вино је у рату излишно *, — војници се одушевлењем опијају. 6., Каноненфутер треба да се избрише из војничког кохбуха. 7., Из виших разлога војницима не треба давати зецова, још мање пужева, — а најмање рака. То нека једу непријатељи. 8., Сваки војник треба да запамти, да је глад најбољи кувар. 6., Дрва се могу уштедити особито онда, кад су војници у ватри. 10., Провијантирање треба дати јеврејима, јер ти зацело неће свињску маст, шунке и сланину за себе задржати. 11., Кад војска има задатак, да пређе какву реку, треба јој дати штрудле са мостом. 12., Војнику који много једе, томе треба дати више и да пије. 13., Кад је помрчина као тесто, — онда се једе месо. 14., Касапи треба да доносе месо, — а не да војници иду, без нужде, на касапницу. 15., Само им треба приправити доста теја, а наша ће војска наћи и сама, не само р у м, него и славу. Макар се не одмарала чак до мале Азије. 16., Овај кохбух треба штампати на таблама од сланине. Ако би се кад десио случај да се пресече провијант, да се бар може кохбух појести. Паракувар.

Из Кикинде Српски православни „6-из21е, <1а1 ез гепее^уМ" даје беседу, на којој ће бити ове пијесе. 1. Пева се позната песма Бранка Радичевића: „Ва1 ез гепе§у1е<; мој овамо те мало. . 2. Декламује се песма Змај-Јована Јовановића: Узо' деда свог унука" са променом уместо где дете пита: „За што сам ја те гусле целив'о" декламујесе:Јелидеда, заштосамја тај <1а1-е8 гепее§у1е<; целив' о?" Аб.

Вајкање једног карловчанина. Један карловчанин десио се ових дана у Пешти, — баш је била нека парада. — Он, као човек, љубопитљив запита једног Фијакера шта је то, каква је то слава? Фијакер му одговори Козге^ћ! ЈиТ>Пеит. Е, госино му легло, — баш смо ми карловчани којешта! Пуштамо да други праве кесеги јубилеум, — а ми се токорсе зовемо неки кесеџари. д. Р.

Еамо Гаранције ? Познато је, да је римски папа осветио оне пелене, у које ће се увијати шпански престолонаслелник, кад се роди. — Али дете је дете. — Па камо гаранције, да оно те пелене неће опет обесветити!