Starmali

> „СЈггарз^о.ли'' жзлазиХО. 20 и последњег \ ИЗДАЊЕ ШТАМЕАРИЈЕ А. ПА.ТЕВИћА. дана у сваком месецу. Годишња цена ф., ; , ; погодишња 2 ф ., на 3 месеца 1 ф . За Србију, У НоБОМб ОадЈ 20. СбПТембра 1880, ДрнуГору, и друге крајеве на делу годину 50 $ _ /И '-' гр„ на по год. 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар. : ГОДИНА ТРЕЋ А

с

Писма н све што се тиче уредништва. нека се шиље па адресу Др. Илије ОгњановиКа у Новом Саду. Претплату пак и огласе, ваља с.тати на штампарију А. НајениНа у Иови Сад. Цена је огласима 5 повч. од једпе врсте.

Флотонаути, Кренусте се из Рагузе, Да будете ближе мети; Достојанство Еуропе Било вам је у памети; По путргаи мора си-ња Сад вас ево код Улциња. Код Улцшња.

Ал ако се уплашите Од јогунства Хамидова, Ил ако се вашој слози Преокрене памет нова, Тад вас ето, верни друзи, Сутра опет у Рагуни У Рагузи.

Описак песама, (местимице подобателно исправљених) које смеју Срби у новом вилајету певати, а да не буду ни три дана затворени. 1. ВеИ из густог луга Нестају ајдуци, и т. д. 2. Благо селу куда војска ирође и т. д. 3. Сад ја видим да ио вбљи живим и т. д. 4.) Про/ји луче куд те срце вуче ђ и т. д. 5.) Што се оно Травник разведрио, Жл се части, ил тоии у сласти, и т. д. 6.) Благо нама тицама и т. д. 7.) Девојка се сунцу "ибкорила:

Јарко сунце, свв ми је од тебе, II од тебе и од брата твога, Брата твога с/јајнога месеца и т. д. 8.) Молим оца, молиЛу и стумца, Да ми куие дрвена колица,. и т. д. 9). Нграло коло иод Видин. Ја неАу ништа да видим, и т. д. 10.) Чујеш мене, дико са јабане, Ја на теби не налазим мане. и т. д. 11.) Чај Ииром, седим с миром, Ни кога не дирам, и т. д. 12.) Зора зори, иетли иоје, Остани драги код мене, и т. д. Но, — ово је баш доста! — Оообиго кац се узме у обзир, да „Пестер Журнал" Текелијанцима не допушта ни оволико. Ж.

Грчка филозофија, (Маја, јуна, јула. н ангуста.) У месецима, у којима нема „рци", Турке смемо плашити, тако веле Грци. (Септембра, октобра и т. д.) У месецима у којима има „рци*, Турке не ваља дирати, — тако веле Грци.

А

К С И 0 М

„На свету нема празнине!' Аксиом је врло леп. А изнимка жалосна је Баш мој џеп.