Starmali

мали » издази 10. 20 и последњег ' ИЗДАЊЕ ШТАШАРИЈЕ А. ПАЈЕВИВА. Пиема и све што се тиче уредииштва, пека ; а па Т у сваком *есецу. Годишња цепа 4 . ј се шиље па адресу Др. Илије ОгњаповиЕа уНо" 2, паЗ месеца 1 ф За Србију : " НоВОМб Саду 20. Децембра 1380. вом Саду. Иретплату пак и огласе, ваља слати ™гГ; и друге крајеве па целу годипу 50 < — > па ™арију А. ИајевиПа у Иови Сад. гГш погод. 25 гр. па 3 ме.сеца 13 гр. чар. ' ГОДИНА ТРЕЂ.А ] Дена Је огласима о иовч. од Једне врсте.

Б 0 Иде божић, празник мира, Колебица свака спрема Да прослави данак ови — Али мира, — мира нема. Нит 1 је мира у висини, Где се кр'а, где се влада, Нит' је мира у дубини Где је место — барем нада. Покрила се нека куга, Покривалом својим прети, Бог се рађа — а ти свете, Сутра ћеш га разапети. Ти би тамо, ти би амо, Ко да има да се бира, Идеш цркви, идеш школи, Свуд ћеш чути: „Немам мира!" Нит' је мира у мирноћи, Ни у гробу, ни у санку, — Мени с' чини к'о да ј' !ђаво Натакнуо камилавку. Па уместо да се јави С копитама и с рогови, Он ће вама сутра доћи Да бајаги благослови.

И ћ! Хај, та сви смо доста грешни. Има греха ком се прашта. Али шта ћеш с оним грехом Ког ће унук да испашта! Пал'те, браћо, чистом руком Воштанице на свом столу, Јер заиста мрак је густи И на брегу и у долу. Љубимо се, — не устима, Него патњом освештаном! Рукујмо се, — не рукама, Него душом постојаном! Куцнимо се, —• ал не вином, Него горку чашу пимо, А горчина шта нас учи, Срцима се разумимо! Прославимо празник мира За борбу се крепећ нову, Ваљда неће и бог пристат' Уз ордију сатанову ! Па кад нигде нема мира На пучини .света ширна, Нек је барем једно мирно, Нек је савест наша мирна!!!

3-Ј, Ј.