Starmali

„Стармали" излази 10. 20 и последњег дана у сваком месецу. Годишаа цеиа -5: ф.. ! погодишња 2 ф ., на 3 месеца 1 ф . За Србију, ; Црну Гору, и друге крајеве на целу годину 50 гр., на но год. 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

ЖЗДАЊЕ ШТАМПАРИЈЕ А. ПАЈЕВИВА. Писма и све што се тиче уредништва. иека —) се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Но7 Новоме Саду 31.,Децембра 1880. < вом Саду. Претплату пак и огласе, ваља слати - ^ на штампарију А. ПајевиНа у Нови Сад. ГОДИНА ТРЕЂ.А ' Цена је огласнма 5 новч. од једне врсте.

Поздрављамо нову годину! 1881.

Сад пошто су у славу божића пострадали 40.000 невиних (прасећих) младенаца, пошто смо у току ових светаца довољно показалч, да ма да су празници опет не волимо празне чаше, и пошто смо се у корист пострадалих Загребчана (на „Беседи") људски изиграли — дође нам и нова година, која нам је донела нове „десетице" (а однела старе стотинарке, које смо имали па морали потрошити.) Као год што пролеће обично инаугурирају лас т е, тако нову годину предсказују и започињу н о в и листови. Управо то би требало да чине нови календари, но ови изиђу још јунија месеца, тако да су о новој години већ застарели. По новим листовима судећи, настаће од нове године „Нови век," где ће „Србадија" стећи „Самоуправу" и ступивши у „П о б р а т и м с т в о" ухватити се у „С р пско коло", а да и младеж пође истим добрим путем постараће се ,.Педагошки лист;" ако то тако буде, онда ће нам са „Истока" сијнути „Српска зора," а у гусле „Јаворове" затрубиће се „Невен" српске славе, те ће „Голуб* узети у уста маслинову гранчицу мира, а „X р и шћански весник" ће донети леп глас, „Глас Црногорца," који ће благовестити, да је развијена „Застава" слободе и борбе против лажнога „Видела," које није „ехт" од онога божијег видела узето, што га је бог при стварању света по васелени расуо. „Школски лист" ће се постарати да деца буду зрелија и да мисле као и старији људи, дакле да буду прави „Стармали," и онда ће напредак нашег народа сасвим други лист, и то „Српски лист* окренути, и доћи ће гласник из

благословене земље, „Просветни гласник," који ће трубити по свету српску слободу и просвету. Д а ј боже да тако буде и онда честитамо свакоме брату Србину нову годину и желимо свакоме нову срећу, нове радости, и темељно здравље! А уједно желимо и добро памтење и сећање, даслучајно не заборавикогодпретплатити се на „Стармали." Аб.

Он цвета. Знате-л чим нас новинари Наслађују, браћо драга, Јављају нам како ј' ова Зима мека, добра, блага. Тако ј' мека, добра, блага, Као да смо близу лета; Са благости ове њене Већ л е с к о в о дрво цвета. Ала је то оминозно, Да с' не нађе друго дрво, Код толиких других дрва Да лесково буде прво. Где је строгост оно цвета, Где је благост опет оно, То се дрво свугде нађе, Још га није ђаво одн'о. Запамтите браћо мила Ово наше ново лето, Место стручка љубичице, Лесковац нам први цвет'о.

Миткереш.