Starmali

„ СТЛРМАЛИ и БРОЈ 3. ЗА 1881.

23

Питања са одговором. Која река утиче у српску црквено-школску аутономију. — Тиса.

Би-л се „Пештански Лојд® заситио, кад би протутао Славонију ? — Не би, тек би му се онда отворио апетит на још бољи залогај.

Каква би се песма могла сада најзгодније певати ? — „Милиција, да је паорија, — И она би пред цара изашла "

Која титула приликујс Анђелићу најбоље ? — „Сегедински и Јегарскн."

Питања без одговора Кад српски спи сатељ (Јаша) вели да он не зна ии један српски правопис. Хвали-л се он тиме пред Орбима, — или пред Мађарима ? Би-ли Србија морала пропасти, кад би у место три партаје имала једну, сложну, загрљену, слободоумну, (макар и обзирно) напредну странку ? Чита ли Абердар „Турски народ" и ^Недељни лист", — кад налази да је с ове стране само „Застава" политични спекулант ! Ко може доказати Бошњацима, да се није повампирио славни Бах, и још славнији његови званичници? Кад ко позван у Србију, дође и тражи уверење да ће бити примљен за поданика, — колико година треба па да добија одговор - - бео или црн?

Припослано*) Онај „дарежљиви родољуб, за кога бајски парох српски у 201. броју Заставе од прошле године јавља, да је о благданима поклонио сиротињии 10. Форината, а нећс, да му се име знаде, — основао је још прошле године две стипендијске закладе, сваку по 500. Форината ; и то једну на зирцској гимназији, а другу на државној препарандији у Баји, у корист сиромашних добрих ђака, без разлике вере и народности, — дамусе име чак у Будином граду зна. Сава Текелија пита не умрлог бајца, Аћима Вујића, да ли на зирцској гимназији и на државној препарандији у Баји осим Срба, има ђака још и друге вере и народности? *) За ствари и новце, које се на ову рубрику троше, неодговара „Стармали." у.

Нов речник. (Испгављен у логичиом смислу.) Награда. — (Топови) Небрига. — (Добар и примерни свештеник). У т в о р а. — (Кокошка кад ју поједе твор). Намастирац. — (Србин, који допузи до масна званија). Т р о п а р — (Кад има чега шест.) Сатански посо. — (Пуна пушка). (П о с т и л и ј о н. (Владика, који друге учи да треба постити.) К о ж и ц а. — (Танак дрот.) Истрија. — (Гумиластика). С в е д о к. — (Човек, кад хоће да заспи, —• т. ј. кад сведе очи.) Ризика — (ЈЕепа млада буњевкиња, која се пише и: Терезија.) Апсолутизам. — (Кад се много по апсовима лута. Карабинац. — (Књижевник, који критику1е назорима представе.) Стегоноша. — (Комесар, у уставној земљи.)

Одговори уредништва. „Сомборцу." Ако је госпожа Л. заиста така, сад ћв чути, да љено житијо, лепо опиеано лежи у — коша ру „Стармаловом." А то ће бити доста и њој и вама и широј публпци. Извештачу у Земун. Чули смо још пре, да се песма „Субвенција", која се смела штампати и свуда читати, ие сме у Земуну декламовати. Из тога се види да Земун има особите неке привилегије, од којих би могао бар половину послати Кинезима на дар. 0 дискрецији нашој арема нашим донисницнма ваљда не треба да вас уверавамо. И -гли-гид. Песника Бр. Секулића оставимо на миру, — та он ником не чини зла. „Стармали" га је већј својој публици ириказао па то нека је доста. Остало ће ући, а и песму, која је Сомборцима већ позната, штамиамо овде СВЕТОСАВСКЕ МЕЖАВЕ. 4-ДУР соната од Моаарта. Дарује му рпбичију Кутију од плеха

Прикумак јо шчеп'о кума Смеети га у гњиздо. Наеађеном куму пев'о, Квоцао и звижд'о. Певао му љуте битке, Оне од старина. Нудио му иетролеја, Новога парфина. Одзвиждао маторину Ту поплаву јаку. Отквоцао огаевито Крштење у мраку

Напуњену еа мрвама Н1аслесових греха. Кум је очи избечио, И одмах занеми; _ Мотрио је те дарове, Не зна да оцени. Наскоро се кум разабра. П 'онда пита живо: Јел' прикумче, зашто си мн Ти то све дарив'о?

Ти то не зиаш, стари куме Ми прикумци знамо, Кад прославиш светог Саву Кашће ти се само.

Дарује му леви рукав Од црног капута, Што у љутој борби оста. Оста без свог скута. У Мод. Нова година иита : А зар мене мој стари Нова неће поздравити и коју Молску погачицу (са масник чварцима) у торбу ми метути ? Зар су моје Ђестре (прошлв године) боље од мене? Допис о вршачкој певачкој дружини, врло је опширан за овај лист.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.