Starmali

„Отармали" излазн трипут месечно. Годишња цена 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 жесеца 1 ф . За Дрну Гору и друге крајеве 10. —5, — 2% динара. — Власник н одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник АбуЕазелг. Издајештампарија А. ПајевиПау Повом Саду. — Рукониси се шиљу уредпику (1)г. Ј. Јоуаиоујс. ЛУЈсп II. Рга(ег8<га88е 67. — Претплата п све, што се тиче администрације, штампарији А, ПајевиКа у Новом Саду.

Јавно на тајно, Давно знамо да сте лоши, „Ешпереши," „шгебаноши", И да тонеш у мочару, Ти „делкису", „алдозару" ! Давно знамо где сте момци Где се студен ваша жари: По пирови и сватови, На даћама и еветари, Давно знамо да сте беда, Увек жедна, никад сита Да сте нлесањ здрава хлеба, Да ста кукољ чиста жита. Давно знамо ону тмину Ваших груди, ваших глава; Давно знамо помрчину, Што вас свугде окружава. То ј' проклетство наше љуто —• И зато је свако ћут'о. То је срамак и наш био, — Зато вас је свако крио. Ал да ћете тако пасти, Не веровах у мом веку: Да секира од вас буде, Којом српско стабло секу. Да ће руке ваше мушго Бушит 5 темељ нашем граду, За који је прах већ готов, Па у ваздух да га даду. И да ћете с' тако сагнут' И без срца и без душе, Да с' на ваша леђа попну, Који живу цркву руше,

То је грозно, то је ново, — Пак'о ј' само то верово. Гнуша^ућ се сврћем лице Од те кужне бољетице. — Но стрела се често враћа Кад не стигне свога циља. — Вас је народ сада позн'о Па нека вас благосиља ! Сврћем главу од вас, лоши „ Ешпереши", л плебапоши"! А мој поглед иде, тражи, Жељан видет' лепших слика; Моја душа иде, пита : Има-л јоште свештеника? Има-л јоште свештеника На нутањи свести праве? Има-л јоште свештеника С искром духа светог Саве? Што су срасли својим родом, Који знају дужност своју Кад се бура титра с.бродом? Има-л јоште достојника На амвону светог рода Има-л јоште охотника Са требником разних гада Има-л зкреца и столпника Са појасом несавлада? Има-л јоште службеника С петраиљем српска нада? Има-л јоште одеждника Што не клече сваком јачем Има-л јоште поборника С архангелским пламен-мачем? Та има-ли још пастира Међ тим стадом мученика?