Starmali

„Стармали" излази трипут месечио. Годишња цена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на В месеца 1 ф . За Црну Гору и друге крагјеве 10, —5, — 2 1 / 2 динара. — Власник и одговорни уреднпк Змај-Јован Јовановић.; гдавни сарадинк Абуказем. Издаје штампарија А. ИајевиКа у Новом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јо\амо\чс. Х^јеп II. Рга1ег$1га88е 67.) — Претплата и све, што се т иче администрације, штампарији А. ПајевиЕа у Иовом Саду.

На избор! Сад, кад смо изабрали посланика на угарски сабор, а пре, него што приступимо избору посланика за карловачки сабора, остаје нам још само један избор, а то је, да свршетком ове годишње четврти изберемо лист, на који ћемо се претплатити. ,,Стармали" ступа као кандидат и владине (негативно) и народне (позитивно) странке, те позива своје кортеше (скупљаче), да се живо заузму код народа, да препоруче програм „Стармалов, е који није тако благ, да већ. по томе носи у себи клиду смрти, а није ни тако горопадаи, да га не би свемоћна господа министри још горопаднијим направити могли ; да полепе по кућама плакате са: „Ж и в и о Стармали!" и да свима бирачима задену цедуљице за шешир („признанице"), а од њих да покупе бирачке цедуље, на којима је потписан директор Мајер, и које се у свима земаљским касама и звањима примају по законском определењу уместо звечећег новца у вредности ± ФОр. вр. јер „Стармали," и ако радо слуша певање по н а родној ноти, ииак прима и државне ноте. Избор нека буде сасвим слободан. Уверени смо, да ни мађарска, ни београдска влада неће чинити никакве пресије нанарод, да се претплаћује на „Стармалог." Напротив овде ће кандидат сам долазити под п р е с у, т искаћесеон, а не бирачи, с тога већ и рад ове лепе слободе, које смо ми овде у Угарокој жељни, ваља сви бирачи, који су под притиском ишли на избор посланика, да окусе сада сласт слободног бирања, те с тога се надамо, да ће сви бирачи и Милетићеви и Николићеви, Политови и баронови, Максимовићеви и Цедлерови, Хаџићеви и Бендини, похитати, да се сви сложе у избору ,Стармалога, в —

јер ако Је истина, што нам репата звезда прети, да ће скоро свет пропасти, то је још једино спасење на острву шале, на ком „Стармали" сад летњу сезону отвара. (Прелаз до тога острва отворен је, јер господа солгабирови изгубили су вољу, да уклањају скеле и намештају оружане пандуре).

Слава Шајкашима. Раздерасте помрчину, Па вам сунце сијат' поче, . Слава вахма дични синци, Што свладасте све тешкоће. Ону љагу, црну љагу Свест је ваша сад опрала. Ој Шајкашу, стари знанче, Сад си опет чиста „ЈГала." Колко црњи беху санци, Толко лепша данас јава, А што дубља та М у т њ а ч а, Толко виша ваша слава. Одолесте сребру, злату, Претњи, мрежи, води, вину,Прегазисте м у т н у воду, Да дођете на чистину. Ој молери, дижите се, Па цртајте слике ове, Како Шајкаш воду гази Кад га српски понос зове. До грла му мутна вода, Мог'о ј' пропаст у поноре, Ал без страха, снагом нада, Шајкаш иде на изборе.