Starmali

236

Састанкологично, Кад се двоје шећу По росноме цвећу, Па тој њиној срећи Кад приступи трећи, Па тај трећи, аманати, Кад се опет дома врати, — Јест', тако ми вере моје, Тад остају опет двоје. (ГНе^. В1.)

Нећемо да кажемо. Чујемо да нека „перјаница" у Новом Саду хоће да постане нечија „перушка." Ко, како, која, за што, чија, крошто, еда л' коме, где, куда, одкуд и т. д. тојошзасада нећемо да кажемо, него ћемо да ћутимо и да чекамо. Само остављамо овде празно место, па да га ако узморамо — испунимо:

Како је то ? Како је то, да је ваш новосадски прота Захарић — живу сушту епископу бачком — приликом бавлења у Будапешти за време славе сватова престолонасљедника, код „Блуменштекла" овде у Пешти ручајући са архимандритом Василијаном и будимским протом, дигао чашу у здравље Василијана, као што скоријег епископа бачког! А овамо зна се, да бачка епископија није упражњена, него је дијецезан ваш још хвала богу жив и здрав ! У Будапешти Бркајлија.

И јесте и није. Кад човек добро промисли, мора рећи да Старчевић има право кад му је неправо што се говори о утеловлењу границе „матери зсмљи", — јер заиста ни Хрватска, ни Славонија ни Далмација нису никад родиле граничарско дете! (и то дете није никада имало матере, него само маћехе). Али кад човек још боље промисли, онда ће наћи, да тај израз ипак има смисла. Јер граница је сада (као граница) умрла, па то већ стари уобичајени погребни стил собом доноси да се о мртвацу каже, е ће му се тело предати матери земљи. Али — пошто је граница само као граница умрла, а као велика мученица треба сад у нов и бољи живот да пређе, то јз, чини ми се, главно питање, не какву ће матер, него какве ће— сестре у овом спојењу наћи. ?! ?

)и В « Д "'ЧЕизса Јовин лист доноси у своме деветнаестом броју за 1881 ове чланке: 1. Преварен ловац. Песма (са сликом) од чика Јове. 2. Јунак Марко. 3 Куцина кућа, песма (са сликом) од Пајице. 4. Нарасије и Зајксид (са сликом). 5. Тичица. Приповеда својој малој браћи Милорад Ј. Митровић. 6. Оквир од сламе за ФотограФијске салике (са сликом). 7. Залуд књига, кад не зна да чита (са сликом) од М. Ј. Митровића. 8. Нешто о словачком народу. 9. Сати. 10. Овејана зрнца. 11. Вера. 12. Проба вредности. 13. Очсва тица, песма од чика Јове. 14. Разнолије. 15. Даштања. 16. Решења даштања. 17. Чика Јовина пошта. Рукописи и све што се тиче уредништва, шаље се на адресу Бг. Јо^. ЈотапоуГс "Шеп, II. Рга1 ;егз1 ;га8зе 67 — и Невен", чика Јовин лист, излази два пут месечно на читавом табаку. Цена је за АустроУгарску на читаву годину 4 Фор., на пола године2 Фор. За Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банкача на читаву годину, односно 5 динара или 2 Фор. . р >0 нов. на пола године, и шиље се на адресу Штампарије А. Пајевића у Новом Саду. ТРШСЕЗОШНЕРШ.ИРЖ свеске прве. Еоме је за продају, нека пошље у крстоплету потписаној штампарији, која ће за сваки чист и цео примерак платити 1 ф. а. врд. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА, У Н Саду. ОГЛАСИ Част нам је п. т. публици Новога Сада и околине иа знан>е ставити, да смо наш ФотограФски завод под Фирмом КЕНИГ И СИНГЕР отворили 1. јуна п. п. у сада СтеФаловићевој кући одмах до Шнајдеровог хотела, и да смо га зарад удобности нубблике снабдели са свима у ову струку спадајућим реквизитима и особитом удобношћу. Ослаљајућн се на многогодишље у ту- и иноземству набављено искуство, што смо га стекли у току нашег рада, бићемо с особитим обзиром па вештачки укус и. т. публике вазда готови, да све нами достављене налоге савесно, тачно и сасма брзо изведемо, како би тиме свима на нас стављеним захтевнма по поднесеним жељама за доста учинили, и у свако доба оиравдали поклњено нам цељено поверење; зарад укусне израде сликанабавили смо себи пајновије инглеске и Француске апарате иодекорације, и трудићемо се вазда, да задобијемо нотпуно задовољство пошт. публике. ПрепоручуЈући наш са свима удобностима снабдевен завод благонаклоности н. т. публике молимо да би имали доброту што обилатије потпомоћи ово наше са знатним материјалним жртвама скопчано подузеће а ми обећавамо у напред, да ћемо тачном и савесном послугом у свако доба оправдати ову благонаклоност. Н -Ови Сад јула 1881. С поштовањем 10—18 ' КЕНИГ и СИНГЕР.

ШтАМПАРИЈА А. ПаЈЕВИЖА У НоВОМС ( АДУ.