Starmali

„Стармали" нзлази трипуг жеоечно. Годишња цена 4 ф . — ногодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Дрну Гору и друге врајеве 10, — 5, — 2*/, јџтиара. — Власннк н одговорни уредпик Змај-Јован Јовановић.; главни сарадник Абуказем. Издаје штампари^а А. ПајевиКау Еовом' Сажу. — Рухоииеи сешиљу уреднику (Ог. Ј. Јоуапоујс, УУјеп IX. ^ОДћгш§ег8*га8зе 9.) — Претилата н све што се тите ад.минисгради.је, штампарији А. ПајевиКа у Новом Саду.

Предпесмије« У свакоме дисту неки Обичај се урије. „Стармалова" прва страна Иште песму, — жури је. Ово ј' проза, — није песма, Читаоче, вури је. Кад је човек пунан нада, Тад нема ни Фурије. 0 Турцима данас ћутим (Опроитите, хурије!) А и пажња публикина У највећој бури је. Хора ј', роде, за гледање, Не прежмури је! Бог ће дати, певвукемо После светог — Гурије.

Шетња по Новом Саду, хсп. Лицем 26 октобра (а наличем 7. новембра) беше у Но-ом Садуизбор посланика на карловачки сабор. Како је истога дана и ф утошки вашар, а свакоме ће биги још у живој памети, како је пре неку годину било о Футошком вашару крвавих глава, то је свакоме било мило, што овде у Ноеом Саду, као предграђу ^утошком, пре ране зоре, устаде полиција на ноге лагане, те г. г. комесари, господа латови и пандури, на коњицима хитра скока летише по свима улицама, те оврћаху

у бирцузе и људима нешто поверљиво говорише, без сумње су их по дужности својој поучавали, како да се владају на Футошком вашару, т е да славнојполи I ц и ј и б у д у п о в о љ и и да не дођу с њоме у опреку. Међутим наши добри и мирољубиви људи, кад тако од њих разабраше, да није саветно и да је опасно ићи у Футог на вашар, то се предомислише и остадоше у вароши, а како је случајно био баш и избор посланика, то људи дођоше у општинску дворану и гласаше. Него при избору т сланика није била наша полиција довољно при опрезу. Нисам денунцијанат, али не могу прећутати, да су се за Милетића чак и Р у с и заузели, па лако је онда одржати победу. Бар ја сам својим очима видео и чуо два Р у с а, који свој глас дадоше Милетићу: нзши честити суграђани Лаза Рус, и син му Риста Рус умешаше се међу остале бираче и јасно и отворено гласаше за српског кандидата. И то они учинише нротив воље и заповести господе латова и пандура. Избор је био на Ми тров-дан, а то је наравно с тога, што се нечије митре тиче, јер се сабор рзди митро-полита сазива. Било је два кандидата, један народне, а други „умерене* странке. За народног је гласао народ, а умерена странка је дошла у умереном броју на биралиште. Капетан Камбер није получио мајор-ство, ту му је Фалио мајоритет. Али је умерена странка такође имала значајан дан. Тога дана се организирала. Покупила је све своје елементе из свију крајева вароши и склопила се у органичну целину. Брат с братом, род с родом. У снопу је прут јачи, а сваки зна, да је полицији нуждан прут, и то што јачи. Узвишена мисао, која руководи умерену странку, нашла је дакле тело, које ју репрезентира, оваплоћава. У склопу њиховом има велики и мали људи, — но рек'о К о с т а, да је доста о овој ствари, штоно вели пословица народна. Аб.