Starmali

„Стармали" излази трипут иесечно. Годишња цена 4 ф . — логодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Црну Гору и цруге крајеве 0, — 5, — 2 1 / 2 динара. — Власник и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић.; главни сарадиик Абуказем. Издаје штампарија А. ПајевиЕау Иовом Саду. — Рукописи се шиљу уреднику (1)г. Ј. Јоуаиоујс, УУЈеп IX. \Уа1|пп|;ег81га5зе 9.) — Претпдата и све што се тиче администрације, штампарији А. ПајевиПа у Новом Саду.

Ми стојимо ведра чела, Ми стојимо светла лица (Не бројећи да су наши Они дванајст кукавица). Ми стојимо теш^а срца, Сред вртлога ветропирна. Олуј хучи, муња сева, Ал јо савест наша мирна. Грмљавина — па још кака Свест не може да успава. Ми немамо друга места До — бедема ваших права.

Ми СТОЈИМО , . . ПТто вам отму, то можете још иовратити; али чега се сами одречете, — то вам је изтубљено. Фраља Деак. Ми стојимо и гледамо Шта се плете, шта се снује. — Јад, који се даром даје, Срамотом се не купује. Ми стојимо мирна срца. (Не питајте да-л крвава) Оружје нам данас једно, К'им се барем част спасава. Ми стојимо, јербо знамо Да с' не може с в е отети. Срб с образом живет уме, — Вез образа ни умрети.

Та нас нису закопали Ни куд камо црњи дани. Прва правда, која сине, На нашој ће бити страни.

Драги читаоци —■ и не мање драги претплатници! На шалу и сатиру не дају се привилегије. Шалу и сатиру не зајемчава никоји (земаљски) закон на овоме свету. И то вам је најбоља гаранција, да ће шала и сатира „Стармалова а остати здрава и читава, у толико више што његови фондови не запињу ником за очи (нема илустрација) већ само за у ш и (а многе су уши већ по природи тако удешене, да о њи много запети може). „Стармалову а судбину не решавају ни чивутски новинари, ни свети Гурија, ни Тисина Фурија, ни ТреФорова шурибурија, — његова је судбина у вашој руци, у вашој љубави, у вашем срцу и у вашем — џепу. Кажу да је оваким листовима цел: пазити, да се у народу не угаси смејање (којим се људи разликују од животиње); — па нека би било и тако. „Стармали се ни тога не одриче. „Стармали" вас истина неће голицати на смеј, — али ће радо давати сигнале : кад се треба смејкити, кад смешити, кад осмехнути, кад подсмехнути, кад горко, кад слатко смејати.