Starmali

Година V. У Новож Саду, 20 јула 1882. Бр. 20.

„Стармали" излази трипут лесечно. Годишња цена 4 - погодншња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и <;руге крајеЕе 10, — б. — 2 1 / 2 динара. — Власнпк и одговорни уредник Змај-Јован Јовановић; главни сарадник Абуказс-м. Издаје шташарија А. ПајевиКау Новоа Саду. — Рувописи се шиљу уредниЕу (Вг. Ј. Ј оудпоујс , УУЈеи IX. №а!|гт§ег8{га88е 9.) — Иретплата и све што се тиче адагинистраније, штадпарији А. ПајевиИа у Иовод Саду.

На подлост неких шајкашких српских учитеља. Међер ту смо, на, врхунпу Ништавила подлога, Српска школо, сад уздахни Да се чује до бога! Учитељи српеке школе Мећу образ под ноге; Утичу се, да што ниже Постанеду подлоге. ,,11 а ј с в е т п ј а д у ж н о с т" им је: Ширит' језик, — ал не свој. Видиш ли их, свети Саво, Видиш ли их боже мој! „Н а ј с вети ј а ду жност" им је Обарати онај град, У који се цигло узда Сваки Србин, отар и млад. „Најсветија дужност" им је Заборавит' нозив драг, Туђим рухом одевати Српски трпеж го и наг. Шта да рекнем на то чудо, Шта да рекнем на тај глас, На ту „ду жност најсветиј у." Шта дз рекнем, у з'о час! Кака Светост у Карловци, Рде се крми српски брод, Такав појам о светињи — Трух.те сетве ето плод!

Телеграми, Господа из Београда „Стармалом." Ми смо они, који смо скинули ланце са слободне речи. „Стармали" господи у Београд Признајем и потврђујем. Ви сте они, који сте скинули ланце са слободне речи^ — и тако сада може слободна реч да иде — до сто врага.

Из дипломатског света. Љубитељи лепих вештина, који хоће да уживају Европски концерт, нека се пожуре. За хармонију се дуго не гарантује.

ДУШАНОВ ОРАО. Па ево, бра1ш, ја сам ту. — Али где су моја крила ?